Местан: Не поставяйте на една плоскост Бинев и Исмаилов

Местан: Не поставяйте на една плоскост Бинев и Исмаилов | StandartNews.com

ДПС няма да подкрепи бюджета на държавното обществено осигуряване и закона за данъчната тежест

София. Категорично възразявам срещу поставянето на една плоскост на казуса Орхан Исмаилов и казуса Слави Бинев. Това каза пред журналисти в Народното събрание лидерът на ДПС Лютви Местан и допълни, че казусът Исмаилов е съвършено различен.

"Тук става въпрос за естественото право на един високообразован човек да заеме тази длъжност. Орхан Исмаилов не е член на ДПС, имаме сериозни политически различия, но правата на човека са универсални и стоят над политическите различия. Никого няма да убедим, че едно негативно решение на този казус няма да е породен от етнорелигиозната принадлежност на Орхан Исмаилов", заяви Местан.

Казусът със Слави Бинев той определи като проблем на управляващото мнозинство. "Любопитен ми е отговорът на Реформаторския блок по този въпрос, защото ако кабинетът „Борисов" и занапред би имал проблеми с подобни казуси, то те ще са породени от абсолютно непреодолимото условие, с което Реформаторският блок принуди Бойко Борисов въпреки категоричната позиция на Жосеф Дол да приемат Патриотичния фронт като официален партньор в 4-партийната управляваща коалиция", каза още Лютви Местан.

По думите му би било опасно за европейския образ на България Орхан Исмаилов да бъде сменен

Зам.-министърът на отбраната не може да бъде сменен. Това ще бъде изключително лош знак. Каквито и да са мотивите, нищо не стои под правото на всеки един българин съобразно своите професионални квалификации да заема и съответно длъжност. Няма нищо по-естествено от това хора, принадлежащи към етнорелигиозните малцинства в България да работят и като министри, когато квалификацията им позволява това", заяви Местан. По думите му, трябва да се научим да оценяваме правилните решения.

Относно данъците той каза: "В условия на криза не е добре да се увеличава данъчната тежест за българските граждани и мисля, че и в този смисъл увеличаването на процента на данъка върху лихвите на вложителите би било решение в грешна посока"

„Очакваме мнозинството да коригира тази своя позиция. Приходите на малките фермери са толкова минимални, че ако се приеме и на второ четене те да се осигуряват вместо върху 240, върху 420 лева, ние ще сме разрушили трудовата парадигма. Това означава процес, при който работиш и срещу работата си не получаваш нищо", заяви Местан.

„Ще представим информация вероятно от трибуната на НС за сменените по политически критерии кадри на ДПС. Тогава ще убедите в мита за широкото участие на ДПС в средния ешелон на властта. Очевадно е, че подходът е грубо политически", добави Местан. По думите му, законопроектът на ДПС за КТБ е приет в специализираната временна комисия по правни въпроси. „Очакваме воля от управляващото 4-партийно мнозинство да дадат ход на този законопроект той да влезе в дневния ред. Ще направим предложенията си. За второ четене сме отворени за всяко предложение, което ще преодолее недостатъците на този закон", каза още Лютви Местан.

"ДПС не само че няма да подкрепи бюджета на държавното обществено осигуряване, а ще гласуваме убедено „против" точно заради престъпното увеличаване с близо два пъти на осигурителната тежест за най-уязвимите малки фермери, малките земеделски производители", категоричен бе той.

„Това е абсолютно грешно решение, това е престъпно решение спрямо земеделските производители и няма как да подкрепим бюджета на ДОО, както и държавния бюджет и този на НЗОК, защото отношението към бюджета структурира парламента на управляващи и опозиция. В това Народно събрание няма да действаме по самоцелен опозиционен рефлекс. Имаме много сериозни съдържателни аргументи да не подкрепим държавния бюджет, бюджета на НЗОК и на ДОО", подчерта Местан. По думите му, на първо място, защото в тези бюджети виждат огромно противоречие между програмната декларация, на която e стъпил парламентът, и философията, заложена в тези три бюджета. „В тях няма реформи. В тях има идея за увеличаване на разходи, в това число и в здравеопазването", посочи още Местан.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай