Местан: Държавата да се превърне от рекетьор в партньор

Местан: Държавата да се превърне от рекетьор в партньор | StandartNews.com

Кърджали. "Страната се нуждае от друг тип правителство. За ДПС е много важно да се постигане парламентарно съгласие, което да стои зад един нов кабинет без ГЕРБ", заяви в Джебел лидерът на ДПС Лютви Местан, който участва във възпоменателния митинг по повод 24 години от т.нар. Майски събития през 1989 г. В родопския град бе и цялото партийно ръководство.

„Точно на 19 май и точно в Джебел искам да подчертая, че ДПС няма да влиза в каквито и да е разговори с „Атака". Ние ще изразим политическа позиция и оценка за предложената от Пламен Орешарски програма за управление и развитие на страната. Искаме и профилът на министрите в кабинета да съответства на профила на премиера –експертен, което не изключва някои лица в този кабинет да носят малко по-ярък партиен знак. Няма време за губене, възстановяването на икономиката е най-важната задача", категоричен бе политикът. Местан заяви още, че ДПС ще посочва приоритети, ще участва активно в обсъждането на програмата на Пламен Орешарски.

„Готови сме да предложим и свои виждания - като идеята за „отпушване на предприемачеството" в България т. е. държавата от рекетьор на бизнеса да се превърне в партньор, което означава не само освобождаване на бизнеса от данък „партийна лоялност", който въведе ГЕРБ, но и ограничаване на лицензионните режими и най-вече спиране на практиката НАП да се превръща в своебразен наказателен отряд за определени фирми", заяви Местан.

Според него на този етап е много важно сключване на споразумение между България и ЕС за новия 7-годишен планов период, през който страната ни ще получи 15,2 милиарда евро преки европейски субсидии. „Заедно с националните цели това споразумение ще съдържа и механизмите за разпределние на общата субсидия по различните оперативни програми. Тези субсидии не трябва да отиват само при няколкостотин едри земеделци, а да стигат до повече стопани. България трябва да има визия какъв процент от сумите ще бъдат целево заделени за планинското биоземеделие, за планинско животновъдство, за зеленчукопроизводство и овощарство. ДПС има конкретна разработка за т. н. „малка семейна ферма", което предполага конкретен годишен размер от европейската субсидия за по-малките производители", обясни лидерът на Движението.

На въпрос как оценява резултата от вота на 12 май в 9 МИР Кърджали, където този път ДПС има само три мандата, Местан обясни, че заради резкия спад в тютюнопроизводството, високата безработица, лошия инвестиционен климат през последните 3,5 г. над 10 хиляди души с избирателни права от Източните Родопи са потърсили реализация в други региони на страната или в чужбина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай