"Мерси" вместо орден за Отие

Затягаме контрола, няма да се дават отличия на всеки, обясни Орешарски

"Мерси" вместо орден за Отие | StandartNews.com

София. На сбогуване френският посланик Филип Отие получи горещи благодарности от президента Росен Плевнелиев, но не и традиционния орден "Стара планина". Практиката е отличието да бъде връчвано на всички първи дипломати на страни от Европейския съюз, като формалното предложение за това трябва да е на Министерски съвет. Отие е първият френски посланик от 1990 г., който си тръгва без отличие. Преди седмици той и германският му колега Матиас Хьопфнер застанаха зад протеста срещу кабинета. Кабинетът обаче отрече твърденията, че това е причината за невръчването на ордена. "Орденът трябва да се дава само за изключителни заслуги към страната", обясниха в парламента премиерът Пламен Орешарски и външният министър Кристиан Вигенин. Идеята им е да въведат нови правила и да затегнат връчването на отличията, като по този начин ще се "избегне субективността при награждаването с отличията".

По-рано през деня депутатът от ГЕРБ и бивш културен министър Вежди Рашидов изпрати отворено писмо до Пламен Орешарски, в което призовава Отие да бъде награден. "Постъпете държавнически, а не с типична балканска отмъстителност", призова той.

Освен с благодарности, посланикът ще си тръгне с подарък от България. Президентът Росен Плевнелиев му връчи реплика на ритон от Панагюрското съкровище. Двамата разговаряха на "Дондуков" 2, като Отие получи висока оценка за работата си. Плевнелиев припомни някои от заслугите на френския посланик и му пожела да запази добрите си чувства към България. "Франция е държавата, която е оказала най-силно въздействие върху зараждането и развитието на гражданското общество у нас", подчерта той.

Невръчването на отличието съвпадна с позицията на друг дипломат у нас. Английският посланик Джонатан Алън също изрази особено мнение относно събитията у нас и призова за повече правила, прозрачност и контрол. Той се обърна към политиците и ги посъветва да намерят начин да възстановят доверието към себе си. "Обръщението на посланика е един апел към българското общество и политическата система като цяло да отговори на най-важните за нашето общество въпроси на деня", коментира премиерът и обясни, че отношенията с Алън са на изключително добро ниво.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай