Алан: Партиите не дават признаци да се вслушват в хората

Алан: Партиите не дават признаци да се вслушват в хората | StandartNews.com

София. Партиите не показват никакви признаци, че се вслушват в посланието на хората за обновление и реформа, смята британският посланик Джонатан Алан. За да покажат, че го правят, те трябва да въведат истинска и повсеместна прозрачност, да се търси отговорност на политиците и да се налага контрол на депутатите, както и да прилагат вече съществуващите правила.

В началото на политическия сезон той отправи своеобразно Послание за обновление и реформа пред журналисти.

Алан отбеляза, че през последните седмици е разговарял с лидери на партии, с премиера, с министри, както и с много и различни обикновени граждани, посредством Туитър и електронна поща.

„Съществуват множество мнения за мотивите на протестиращите и спекулации относно развитието на протестното движение. Всички партии – тези, представени в парламента, и онези извън него, твърдят различни неща. Трудно е да се прецени кой е прав. Едно нещо обаче е неоспоримо - протестите започнаха след изключително противоречивото назначение на Делян Пеевски", каза посланикът.

Той подчерта, че при множеството разговори, включително с хората, взели това решение, не е чул сериозна или основателна причина за тази стъпка, която „отразява също така по-дълбоки проблеми в българската политика". По думите му тя е довела до недоверие както в страната, така и в чужбина.

„Всички ние, които не сме безразлични към бъдещето на страната, смятаме, че е жизнено важно българските политици да потърсят начин да възстановят накърнената си репутация, както у дома, така и в чужбина", коментира Джонатан Алан.

Според него най-важното послание на протестите е категорично разграничаване на незаконните бизнес интереси и политиката, и подобряване на стандартите в обществения живот. Разговорите с хора са му показали, че хората нямат усещането, че са представени.

„Според тях корумпирани кръгове и скрити интереси създават политика, която да служи по-скоро на тях, отколкото на България. Дори поддръжниците на отделни политически партии нямат особено доверие в политиката като цяло. Представители на бизнеса ми споделят същото: в България няма условия за честно съревнование; връзките, а не свободната конкуренция, определят пазара", допълва британският посланик.

Той предупрежава, че през следващите дни и седмици ще се говори за избори, а партиите ще търсят всякакви възможности да се злепоставят едни други, като в битката ще се използват нечисти средства.

„Би било трагично, ако първоначалният импулс на протестите се изгуби в цялата тази политика, ако инстинктивното желание за решителна промяна на политическите стандарти бъде погълнато от политиката, както обикновено се случва", смята Алан.

Ако партиите не се вслушат в протестиращите, те рискуват "да изглеждат неадекватни в очите на един нарастващо зрял електорат, който не приема статуквото", смята още британският посланик.

За да възстановят доверието Джонатан Алан дава идеи за законодателната програма, обобщени в три основни теми:

- Въвеждане на истинска прозрачност, повсеместно:
Публикуване на бюджета на всяка държавна фирма и община в началото и в края на финансовата година; Проследяването на собствеността, на която и да е компания трябва да се улесни (включително, и това е от особено значение, за медиите); по-често да има открити дискусии по програмата и плановете на министерства и други обществени органи, които да се предават на живо и др.

- Търсене на отговорност на политиците и налагане на контрол на депутатите:
Създаването на строг, независим регулатор на парламента и депутатите; закон за регулиране на лобизма, който да осигури прозрачност на отношенията между бизнеса и депутатите; законодателство за повече прозрачност за финансирането на партиите.

- Прилагане на вече съществуващите правила:
По-ясни насоки към регулаторните органи и съдебната система къде да насочат вниманието си; Те да бъдат наистина независими от правителството, а процесът по назначаване на кадри да бъде разписан в закон, за да се гарантира избиране на високо квалифицирани специалисти.

Резюме на изявлението на Джонатан Алан е публикувано на страницата на британското посолство в София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай