Четвъртък,

Менда Стоянова: Имаме златен лев, вързан за еврото

От: Иван Ангелов -
295
Менда Стоянова: Имаме златен лев, вързан за еврото
A
A
A

Председателката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова похвали валутния борд и състоянието на българската валута във връзка с предстоящото ни присъединяване към еврозоната.

В интервю за БНР Стоянова посочи, че „зад нашия фиксиран курс стоят 160% от цялата левова маса евро“. „Това означава, че всеки български гражданин, всяка една фирма, ако реши утре да обърне своите левове в евро, БНБ има ресурс – 160% повече ресурс в евро. Това означава, че имаме златен лев, вързан за еврото. Защо сега ще трябва да се поддаваме на внушения, че това ще се промени под натиска на един или друг?“, попита Менда Стоянова.

Депутатката каза, че нито една партия досега не е изразила отношение да не влизаме в еврозоната: „Ние от 23 години сме един вид в еврозоната, само че с валутния борд. Бордът държи котва на фискалната дисциплина и това в някаква степен пречи на рязкото развитие на икономиката на базата на публични инвестиции“.

Тя коментира и законодателните промени, свързани с влизането на България в еврозоната. „Участието на България в еврозоната не е самоцел. Участието в еврозоната ще донесе редица икономически предимства. Има и една стратегическа цел, която би се постигнала – необратима евроинтеграция на България... Не е въпрос просто на хрумване за промяна на курса на лева към еврото, а въпрос на това как за последните 23 години се е държала българската икономика при такъв курс“, каза председателката на бюджетната комисия.

„Всички знаем, че и в момента сме една от най-стабилните финансово и фискални държави. Много по-добре от други държави в еврозоната. Народното събрание прие решение, за да може всеки български гражданин да е спокоен… България категорично няма да участва в ERM II при друг курс, освен при сегашния. Гаранцията е Народното събрание“, категорична бе Менда Стоянова.

Тя коментира и темата за хазарта, за арестите и за предлаганите промени в закона. Според нея не е проблематично минаването на лотарията в държавни ръце, защото това е практика в Европейския съюз, потвърдена с решение на Европейския съд.

„Ако досега сме говорили за ощетяване на бюджета, сега трябва да говорим за социалните измерения на това, което се случи през последната година. За 2018 година залозите от лотарийните талони са над 1 млрд. лева. Това са пари на граждани, които са предимно с нисък икономически статус. Това ще има своите социални и икономически последици... Европейският съд е съгласен с това държавите да налагат ограничения на такива видове игри, които постигат такъв масов ефект“, обясни Стоянова.

По думите на Менда Стоянова в България има проблем в отношенията между институциите: „Тези отношения трябва да се решават на базата на закона. Прокуратурата е институцията, която спазва и контролира спазването на закона. Въвличането на публичното пространство дава повече информация на хората за това какво се случва. От друга страна поражда гласове, че не бива през медиите да се решават институционални проблеми. Сложно е в свят, който иска повече прозрачност, да не излизат изводи, че има война между институциите“.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com