Меглена Кунева даде старт на кампанията „Продължавай да четеш!"

Меглена Кунева даде старт на кампанията „Продължавай да четеш!" | StandartNews.com

Инициативата се провежда само в квартали извън центъра

София. Водачът на листата на Реформаторския блок в 25 МИР – София Меглена Кунева обяви лична инициатива за насочване на вниманието към културната инфраструктура по кварталите. 

"Половината от българите над 25 години не са отваряли книга през последната година. Това са официални данни на НСИ и през тях аз предпочитам да говоря за намерението на РБ за реформи в образованието и разширяването на достъпа до култура, особено в кварталите и малките населени места. В страната има над 100 хиляди неграмотни граждани - това е цял средно голям град - което несъмнено ще се отрази негативно на пазара на труда до няколко години. Ако говорим за растеж и стимулиране на работни места, трябва да говорим и за образование, и подкрепа за културата". Това каза вчера Меглена Кунева, водач на листата на Реформаторския блок за 25 МИР София, при обявяването на инициативата "Продължавай да четеш!" в ж.к. Овча купел в София.

Това е поредна от продължаващите повече от година акции за даряване на книги за читалища, които представители на "Движение България на гражданите" правят в по-малки градове. Последните акции бяха в Белослав, Калояново и Търговище и др. Днес в 17.30 ч. Меглена Кунева и екипът й ще направят дарение на читалище „Св.Св. Кирил и Методий"в квартал Красна Поляна.

Кунева обяви, че инициативата "Продължавай да четеш! Аз продължавам" е нейна лична кауза за привличане на публичното внимание към проблема с достъпа на българските граждани до култура и по-специално до книги, както и върху проблема с културната инфраструктура в кварталите и малките градове, където няма киносалони, книжарници, библиотеки, читалища, театри и никакви културни средища.

В София инициативата се провежда само в градските квартали, извън центъра на столицата. На шатрите гражданите могат да споделят, даряват на други хора, разменят или получават книги. Първият етап на инициативата е с акцент върху съвременните български автори, като са предвидени стотици томове, които да стигнат до жителите на кварталите, част от които са от личната библиотека на Меглена Кунева и щаба й.

На шатрата в Люлин Меглена Кунева посочи още, че домакинствата в страната годишно отделят под 20 лева за книги, а сред тях стотици хиляди не могат да си позволят купуването дори и на една книга. "Виждате, че интересът е голям, което показва, че хората четат, но нямат възможност да купуват книги", коментира още тя.

Инициативата се провежда 7 дни, в които в различни квартали на София Кунева, лично ще споделя с хората предпочитани книги и автори. Във всеки от следващите дни "Продължавай да четеш!" ще обиколи кварталите Връбница, Банкя, Илинден, Красна поляна, Надежда, Нови Искър и Овча купел. Утре Кунева ще бъде в кв. Надежда от 12 до 13.30 часа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай