Мая Манолова настоява за пълна промяна

Промените с Изборния кодекс не са свързани с исканията за оставка, твърди депутатката

Мая Манолова настоява за пълна промяна  | StandartNews.com

София. „По никакъв начин не искам да свързвам промените в изборното законодателство и по-специално времето, за което ще бъде изработен кодекса, с исканията за оставката на правителството. Трябва коренно да бъде променено изборното законодателство". Това заяви зам.-председателят на Народното събрание Мая Манолова в предаването „Тази сутрин" по бТВ.

"Няма как да направим промяна в Конституцията за задължително гласуване при положение, че ГЕРБ не идват на работа", каза още Манолова. И обясни, че има варианти за преференциално гласуване или смесена система в Изборния кодекс- 120 мажоритарни кандидати и 120 пропорционално избрани народни представители. „Аз не бих се съгласила със задължителната преференция, защото не всички хора са политически активни и информирани", каза червената активистка. Тя се аргументира с това, че ако не познаваш кандидатите в дадена листа, но искаш да гласуваш за тяхната партия, защо да не го направиш. Тя обясни, че е хубаво да има перефренциално гласуване, но не да е задължително. Прагът ще дава възможност и реален стимул, за да се разместват лицата в листата, обясни Манолова. И продължи, че между 5 и 7 процента е абсолютно реален праг. Тук, в крайна сметка, трябва да се чуят и гражданите, допълни Манолова.

На въпрос възможно ли е в изборния кодекс да бъде въведена холандската система, при която листата на депутатските места е отворена и няма определени избирателни райони, Манолова обясни, че едва ли може да бъде постиогната такава промяна, защото Холандия е на друго ниво на развитие на демокрацията.

По повод протестите, които продължават за пореден ден, Манолова обясни, че хората имат право да протестират, но освен усмихнатите лица в тълпата, които виждаме всеки ден, има една голяма част, които са изпълнени с гняв и омраза. „Това са хора, които нямат никакво желание за диалог. Излязох да разговарям с тях, а имаше крясъци, викове, свиркане и замеряне", продължи тя. Депутатката бе категорична, че правителството ще продължи да работи по своите ангажименти, което е поело към гражданите. „Поели сме конкретни ангажименти и ги изпълняваме точка по точка. Служебното правителство говореше за увеличение на цената на тока, но ние приехме мерки в интерес на хората. Бяха платени и заплатите на ВМЗ-Сопот. Ние предприехме мерки за най-бедните", каза Манолова и уточни, че тази седмица ще бъдат разгледани мерки, свързани с младежката безработица и пенсионната реформа.

Манолова обясни, че не одобрява поведението на Волен Сидеров през последните седмици. „За Атака гласуваха 300 000 български граждани, не ние сме ги довели в парламента. Няма как да одобрявам поведението им в някои ситуации, например поведението на Волен Сидеров по време на КСНС", каза тя и уточни, че вниманието не трябва да бъде насочено само към лидера на Атака, а и към ГЕРБ, които не се явяват в пленарна зала. „Те най-вероятно ще дойдат днес, защото това е нормалното поведение, смята Манолова. Защо не ги попитате колко време ще продължат да си почиват вкъщи, това е неприемливо поведение", обясни депутатката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай