Машинно гласуване - след местния вот

3000 машини на евроизборите, 6000 - на местните

Машинно гласуване - след местния вот | StandartNews.com

Местните избори в края на годината ще са последните, на които ще гласуваме с хартиени бюлетини. След това гласуването ще е основно машинно. Бюлетините, които познаваме, ще останат само за българите в чужбина и за секциите с под 300 избиратели. Това решиха депутатите от правната комисия на извънредно заседание. Заради него пленарното бе прекъснато за 1 час.

Машини за гласуване още на евроизборите ще има в най-малко 3000 секции, решиха депутатите юристи. За местния вот в края на годината с машини трябва да бъдат оборудвани поне 6000 секции.

Гласувано беше още въвеждане на електронно експериментално гласуване от 31 март 2020, когато МВР е готово да гарантира сигурността на идентификацията на избирателя.

Предложението за повсеместното гласуване с машини бе направено от зам.-председателя на ПГ на ДПС Йордан Цонев. То бе подкрепено с 8 гласа "за" от ГЕРБ, ДПС и ВОЛЯ. Патриотите се въздържаха от гласуване. Социалистите отсъстваха. Депутатите на БСП се разсърдиха, защото предложението им за преференциите бе отхвърлено. Малко по-късно в пленарна зала те направиха нов скандал.

"Това трети доклад ли е в момента?", скочиха в зала соцдепутатите, след като се оказа, че последните промени не са им известни заради излизането им от правната комисия. БСП веднага обвини председателя й Данаил Кирилов в потъпкване на закона, защото е свикал трето заседание на ресорната комисия.

Проведено бе извънредно заседание по 4 текста, отговори Кирилов и разказа как социалистите са напуснали заседанието и не са участвали в дебата. "При извънредно заседание имаме право да направим допълнителен доклад", обясни процедурата Кирилов.

Правната комисия отхвърли предложението на БСП за създаване на регистър на избирателя, в който хората да могат да проверяват дали са гласували. Причината бе, че социалистите искаха в регистъра да има имена, ЕГН и адреси. Според юристите от останалите групи достъпът до лични данни създава предпоставки за злоупотреби.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай