Мартин Захариев: Чрез вота ГЕРБ се консолидират

Мартин Захариев: Чрез вота ГЕРБ се консолидират | StandartNews.com

София. "Този вот на недоверие е доказателство за липса на политически рефлекс и непознаване на елементарни парламентарни техники", заяви Мартин Захариев, народен представител от Коалиция за България, в ефира на ТВ7. Според него, вотът има специалната функция да консолидира редиците на ГЕРБ и обслужва вътрешно партийни цели.

Захариев изтъкна, че от друга страна, вотът е полезен за правителството, защото ще даде възможност на експертите да обяснят защо трябва да има такова министерство, какви са целите и задачите които трябва да изпълни.
Като основания за съществуване на Министерството на инвестиционното проектиране, Захариев изтъкна доклад на Световната банка, които посочва, че шансът на България да догони европейските стандарти на заплащане и живот е след 20 – 25 години. Но, за да се случи това трябва да имаме годишен растеж от 5%. При сегашната ни степен на богатство ние може да генерираме ръст между 1 и 1, 5%. Останалите проценти трябва да дойдат от привлечен капитал, т.е. от чужди инвестиции. "Когато един инвеститор идва той гледа три неща - данъчната политика, образованието и инвестиционната среда. Точно в третото, развитието на инвестиционната среда, е задачата на това министерство", обясни Захариев. Ключовата му функция е да създаде общите устройствени планове. „От 264 общини в България, 220 нямат общи устройствени планове. Това е най-важната задача на това министерство", заяви депутатът от Коалиция за България.

Като друга основна задача на министерството той посочи цифровизирането на кадастъра. „Към момента само 18% от територията на България има цифров кадастър. За да се изградят тези общи устройствени планове трябва да се инвестират между 80 и 100 милиона лева. Това е процес който трябва да завърши през 2017 година. Това е ключово за инвеститорите", категоричен бе той. Именно устройственият план дава яснота на инвеститора, къде може да строи и къде не може. За Бюджет 2013 ГЕРБ са заложили едва един милион лева за тази изключително важна дейност, изтъка Мартин Захариев. В Бюджет 2014 ще бъдат предвидени много повече, завърши той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай