Мярката 60/40 спасява над 120 000 (ОБЗОР)

ДПС иска план за спешни действия с точни срокове

Мярката 60/40 спасява над 120 000 (ОБЗОР) | StandartNews.com
  • Тя е най-работеща, заяви Цонев
  • ДПС иска план за спешни действия с точни срокове
  • Номер 1 сме по най-малко болни, каза премиерът

Над 120 000 души ще запазят до края на месеца работните си места по мярката 60/40 в помощ бизнеса. Това съобщи премиерът Бойко Борисов пред депутати в парламента. По искане на БСП той бе изслушан в пленарна зала за мерките, които кабинетът взема за ограничаване на заразата от коронавирус, както и за икономическите лостове в помощ на бизнеса. Въпреки помпозните си заявки БСП нямаше конкретни въпроси, от името на социалистите по една политическа реч дръпнаха Кристиян Вигенин и Корнелия Нинова. Всички конкретни питания бяха от страна на ДПС.

ВИЖ ОЩЕ:Цонев: Мярката 60/40 е най-работеща

Мярката, с нейния подобрен вариант, е най-работеща от всички. Тя е пример за успешното сътрудничество между управляващи и опозиция, заяви зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев. Именно по предложение на Цонев и ДПС мярката бе изменена и държавата пое освен 60 на сто от заплатите на застрашени от съкращаване работници и 60 % от осигуровките.

В момента 90 000 са новите безработни. По мярката вече са запазени работните места на 101 000 души, каза Цонев. И допълни: „Простата сметка показва, че без тази мярка новите безработни щяха да бъдат над 200 000”. Достатъчен ли е ресурсът по мярката, има ли нужда от още подобрения като обхват за сеторите, направен ли е секторен анализ кои сектори я ползват, попита премиера Йордан Цонев.

Безработицата е спаднала с близо 5000 души за 13 дни. В началото на април дневно в бюрата по труда да се регистрирали по 7000 души, вчера са били 2 769, съобщи в отговор Борисов. Безработните средно на ден намаляват с по 300-400 на ден, каза премиерът. И допълни: Между 7 и 10 000 работници запазват работните си места, мярката ще спаси 120 000 души до края на месеца.

ВИЖ ОЩЕ: Номер 1 сме по най-малко болни

България е на първо място по най-нисък брой на заразени и на трето място по най-нисък брой на починали, съобщи статистиката Борисов. Той благодари на медиците и полицаите, които са на първа линия, както и на учителите, които са успели да водят часовете си дистанционно.

При нас мерките са най-либерални. Не сме спирали хората да се движат, нито магазините да работят, каза още Борисов.

ВИЖ ОЩЕ: Джафер: Последни сме по тестове

България обаче е на дъното на класацията по тестване на хора за коронавирус, опонира му зам.-председателят на НС д-р Нигяр Джафер (ДПС). Надявам се г-н Борисов, виждате, че средствата за здравеопазване са инвестиции, каза д-р Джафер. Към момента от началото на епидемията имаме 60 000 теста, отговори Борисов и съобщи по дати колко тестове са направени.

Кризата изисква нов подход. Икономическите мерки изискват нов подход – секторен анализ и секторна стратегия, направи анализ на ситуацията председателят на ДПС Мустафа Карадайъ след изслушването на Борисов. Нужен е план за управление на епидемиологичната криза. Но борбата срещу коронавируса трябва да включва и план за възстановяване на икономиата и връщането на всички към нормалния ритъм на живот, заяви още Карадайъ. От името на ДПС той оцени като задоволителни предприетите на този етап мерки сравнено с другите държави.

ВИЖ ОЩЕ: Карадайъ: Кризата изисква нов подход

Важно е оттук нататък какво следва, каза председателят на ДПС. Той цитира световни анализатори, които предупреждават, че световната икономика ще се промени след коронавируса.

Затова е нужен спешен план за действие с конкретни мерки и срокове за изпълнение - в политически аспект, мерки за бизнеса, за малките и средни предприятия, за защита на най-уязвимите хора, категоричен бе Карадайъ.

Престанете да говорите за трупове, г-н Борисов, заяви в началото на заседанието Крисниян Вигенин. От всичко което чухме, рачбрахме, че план няма, допълни в края Корнелия Нинова. И поиска още грантове.

"Преди да се знае, че ще има пандемия, аз лично се обадих на Нинова и ѝ предложих да минем заедно през тази болест. Беше ми отказано. По линия на здравеопазването - ние първи започнахме да се организираме и да правим учения за всичко, което е необходимо за подобна пандемия. Бързо преорганизирахме производството, за да можем да осигурим всичко за нашите лекари на първа линия. Ако имате идеи с най-голямо удоволствие ще работя с вас, вие ми отказахте”, заяви Борисов. Обади ми се в 22 ч. Да ме вика на заседание на щаба, това нормално ли е, възмути се социалистката.

ВИЖ ОЩЕ: Марешки: Уважихме Нинова, стига толкова

"Повече няма да участваме в такъв цирк. Разбирам кавалерството, разбирам партиен лидер да е жена. Уважихме я, но нека повече да не я уважаваме", възмути се от БСП лидерът на „Воля” Веселин Марешки.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай