Мария Габриел: Сътрудничеството да остане приоритет

Мария Габриел: Сътрудничеството да остане приоритет  | StandartNews.com

Зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент Мария Габриел участва в дебат с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер относно подготовката на предстоящото заседание на Европейския съвет. Държавните и правителствени ръководители от ЕС се срещат на днес и утре, за да обсъдят въпроси, приоритетни за политическия дневен ред на ЕС, основните сред които са борбата срещу тероризма и настоящата миграционна криза. Ще бъде направена оценка на постигнатия през годината напредък и ще се очертаят бъдещите насоки. "Общото пространство на свобода, сигурност и правосъдие полага усилия да се справи с миграцията и тероризма. Ние трябва да го защитим от тези, които използват страха и предлагат прекалено опростени решения", подчерта Габриел.

Във връзка с миграцията тя подчерта, че ЕС бележи нов етап от развитието си по отношение на обща миграционна политика. Сред примерите в тази връзка са увеличението на бюджета на Фронтекс с цел по-доброто подпомагане на държавите членки за защита на границите, операцията "София" за борба с контрабандата на мигранти и незаконната миграция, срещите на върха в Ла Валета и срещата на високо равнище за маршрута през Западните Балкани, както и предложението за нова Европейска агенция за гранична и брегова охрана. Сега трябва да се договори точен и публично достъпен график за изпълнение на тези предложения през идващата година.

Ръководителят на българската делегация в Групата на ЕНП в ЕП призова за конкретни мерки срещу тероризма. "Трябва да спрем да мислим в контекста на националната сигурност Никоя държава членка не може в наши дни да гарантира сама своята сигурност. По-тясното европейско сътрудничество обаче не предполага по-малко отговорност от държавите-членки. Трябва да гарантираме автоматизираната обмяна на информация между националните и европейски база данни, използването от държавите членки на базата данни на Европол за чуждестранните бойци, по-активна позиция по отношение на изработването на позитивни послания срещу радикализацията и бързото прилагане на Директивата за резервационните данни на пътниците", уточни Мария Габриел.

В заключение тя наблегна на необходимостта от сътрудничество с трети страни, откроявайки четири ключови аспекта. „ЕС не раздава празни чекове на трети страни. Трябва да се окаже допълнителна подкрепа на Ливан и Йордания. Следва да предвиждаме развитията в Северна Африка и района на Сахел. Накрая, имаме нужда от повече конкретни стъпки за постигане на напредък в борбата срещу трафика на мигранти ", обобщи зам.-председателят на Групата на ЕНП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай