Мария Габриел иска премахване на визите между ЕС и пет трети страни

Мария Габриел иска премахване на визите между ЕС и пет трети страни | StandartNews.com

Зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент Мария Габриел проведе с Европейската комисия първа размяна на мнения по нови доклади за визови споразумения с трети страни, за които е докладчик. Комисията представи актуалното положение по петте договорени споразумения с Колумбия, Перу и трите държави от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн - Кирибати, Палау и Кралство Тонга. Тази дискусия е първата стъпка преди Европейския парламент да даде одобрението си за прилагане на споразуменията по-късно тази година. "Повечето от тези страни са малки развиващи се страни, които търсят нови начини за диверсификация на икономиките си. Прилагането на визовите споразумения могат да доведат до икономически ползи чрез туристически пътувания без виза, чрез насърчаване на търговията и откриване на нови възможности за инвеститори и предприемачи", аргументира се Мария Габриел.

Тя обърна специално внимание на сигурността на документите за самоличност, особено за Перу, и мерките, които се предприемат за борба с организираната престъпност и незаконната миграция.

Накрая акцентира на решаващата роля на Европейския парламент във всички етапи на процедурата, свързани със споразуменията. „За жалост, Европейският парламент все още не е надлежно и своевременно информиран за текущото състояние на преговорите и прилагането на споразуменията. Заедно трябва да помислим за механизъм, който да позволи редовен и систематичен обмен на информация между институциите. Призовавам за преразглеждане на настоящата практика за сключване на визови споразумения и тяхното временно прилагане преди одобрението от Европейския парламент, тъй като не зачита прерогативите на Парламента и не е в интерес на гражданите", заключи Мария Габриел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай