Мария Габриел с маратон от срещи на Мюнхенската конференция. Представи Бранд България

Разговаря с шестима външни министри

Интензивната програма на Мюнхенската конференция по сигурността продължава със срещи с вицепремиера и министър на външните работи на Косово Доника Гервала-Шварц, министрите на външните работи на Австрия Александър Шаленберг, на Хърватия Гордан Гърлич-Радман и на Андора Имма Тор Фаус.

С министъра на външните работи на Австрия Александър Шаленберг продължаваме активния диалог по всички теми, свързани с въпросите на Шенген и премахване на контрола по сухопътните граници, съобщи Габриел във Фейсбук.

Благодаря на Гордан Гърлич-Радман за приятелството и доброто сътрудничество. Очаквам с интерес да се видим отново във вторник на работното ми посещение в Хърватия по негова покана, написа дипломат № 1.

Министър Гервала-Шварц благодари на България за силната подкрепа за европейската и евроатлантическа интеграция на Косово. Предстои провеждане на политически консултации между двете страни, каза още Мария Габриел.

Тя специално представи "Бранд България" на външния министър на Андора Имма Тор Фаус. Двете обсъдиха сътрудничеството в сферата на туризма, икономиката и финансите и подкрепата за Украйна.

След това Габриел се срещна с генералния секретар на ОССЕ Хелга Шмид, с която обсъдиха възможностите за разширяване на сътрудничеството между България и ОССЕ.

Споделих за проведената през януари Национална конференция за борба с трафика на хора, като целта е тя да се превърне в ежегодна. ОССЕ оценява напредъка на България в работата по борбата с трафика на хора. Благодаря на Хелга Шмид за поканата страната ни да сподели опита и добрите си практики в рамките на ОССЕ, съобщи дипломат № 1.

Тя разговаря и с постоянния представител на САЩ в НАТО, посланик Джулиан Смит. Споделих за активната работа по изпълнение на Меморандума за разбирателство за противодействие на чуждестранното манипулиране на информация, който подписахме на Стратегическия диалог България-САЩ във Вашингтон, каза Габриел.

Инвестициите в икономиката, научните изследвания и иновациите, включително в космическия сектор, и търговското сътрудничество обсъди по-късно Габриел д министъра на външните работи на Аржентина Диана Мондино.

България ще продължи да отстоява последователната си позиция в подкрепа на Украйна бее посланието на срещата на Габриел с министъра на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба. Във фокуса на дискусията са били регионалната сигурност и ролята на България като фактор за стабилност в Черноморския регион.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай