Мария Габриел проговори за Алексей Петров, ролята му за сглобката

По думите й не е имало покани към Алексей Петров за пост в политиката

Мария Габриел проговори за Алексей Петров, ролята му за сглобката | StandartNews.com

Алексей Петров няма абсолютно никаква роля за „стъкмяването” на управляващото мнозинство, заяви категорично в интервю за Нова телевизия вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

По думите й не е имало покани към Алексей Петров за пост в политиката.

„Там, където е имало смяна на имена, това е направено от парламентарните групи, които подкрепят правителството”, твърди вицепремиерът на страната.

„Много би ми се искало, хората, които говорят тези неща, да не ги дават като аргумент за трупане на политически актив. Преговорите за съставянето на това правителство се случиха пред очите на българите. Мисля, че досега не е използван по-прозрачен и открит начин. Имаме основание да кажем, че кабинетът работи, дава стабилност и това явно не се харесва на всеки”, поясни Габриел.

За отношенията с президента

Относно размяната на реплики между представители на правителството и президента, Габриел каза, че уважава президентската институция, а диалогът с държавния глава е важен.

За смяната на главния секретар на МВР вицепремиерът каза, че предстои да бъде даден от министъра на вътрешните работи „достатъчно добре аргументиран доклад“, „който стига до извода за поисканата оставка“. Очакваме от президента да я приеме, посочи Габриел. В отговор на въпрос тя обясни, че ако държавният глава Румен Радев откаже да подпише оставката, ще се дискутират констатациите от доклада и основанията за отказа.

Доверието в институциите не е намаляло последните два месеца и половина. Напротив – точно защото имаше период на безвремие, на служебно правителство, на еднолична власт, виждаме, че това подкопава доверието на хората в институциите, каза също Габриел. И подчерта, че и заради доверието на гражданите, но и заради международните партньори и инвеститорите, е било важно България да заяви, че е парламентарна република и трябва да има редовно работещо правителство.

За Шенген и за външния облик на България

Според Габриел България е излязла от международната изолация, в която е изпаднала през последните две години. Тя е убедена, че страната ни утвърждава евроатлантическия си път.

Попитана дали „октомври остава реалистичен срок за приемането на страната в Шенген, външният министър отговори, че е необходимо да се продължи с интензивните усилия на всяко едно ниво. Габриел изтъкна, че наша голяма сила е подкрепата на Европейската комисия.

Предизвикателство е България да говори в един глас, да се адресират важни за хората проблеми, коментира също тя.

Относно медийни публикации за смъртта на Петър Петров, известен в публичното пространство като Пепи Еврото, Габриел обясни, че е изпратено запитване до властите в Дубай и с оглед на спекулациите се надява на бърз отговор оттам.

За правителството

Във връзка с подписването на споразумение за управление между ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната-Демократична България“, Габриел отново напомни, че страната е парламентарна република.

Когато двете парламентарни групи имат готовност и ни представят чернова на такъв текст, разбира се, ние сме готови да продължим с преговорите. Това не става по лична инициатива на някого, а с разговори и преговори, открито и прозрачно, добави също тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай