Мария Габриел поиска да станем член на Съвета по правата на човека

Винаги сме отстоявали защитата на правата на човека като основен приоритет

Мария Габриел поиска да станем член на Съвета по правата на човека | StandartNews.com

Номинацията на България за член на Съвета на ООН по правата на човека в периода 2024-2026 г. представи днес вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

Винаги сме отстоявали защитата на правата на човека като основен приоритет на българската външна политика. През годините активно сме работили за укрепването на мултилатерализма и за изграждането на справедлив международен ред, който поставя правата на човека в центъра си, каза Габриел. Тя отбеляза, че това е станало особено видно по време на първото членство на страната ни в Съвета на ООН по правата на човека 2019 – 2021 г., когато с усилията на страната ни е приета резолюция, насочваща вниманието върху децата с увреждания за реализирането на техните права чрез включващо образование.

Габриел посочи, че като бъдещ член на съвета, България си поставя четири ангажимента - мерки и политики, насочени към борбата с всякакви форми на дискриминация и нетолерантност; насърчаване включването на ръководни позиции на жени и момичета във всички сфери на живота; защита на правата на децата, включително правото на универсален достъп до образование за всяко дете; участие в международните усилия в борбата срещу дезинформацията, насърчаване на свободата на медиите и защита на журналистите.

Вицепремиерът и външен министър заяви, че за реализирането на тези ангажименти страната ни ще разчита на останалите държави членки на ООН, представители на гражданското общество, социалните партньори. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай