Маринов: Има тенденция за намаляване на бежанците

Маринов: Има тенденция за намаляване на бежанците  | StandartNews.com

София. Има тенденция за намаляване на нелегално влезлите в България през българо-турската граница имигранти. Това каза зам.-министърът на вътрешните работи Васил Маринов в предаването „Седмицата" по „Дарик". Той обясни, че преминалите границата от началото на този месеца са 1605 човека. Данните показват, че през октомври броят им е бил 3626 души.

Шестима нелегално влезли в страната са заловени в петък. Има дни без регистрирани нелегални имигранти през границата, докато през предишните месеци е имало и по 200 заловени на денонощие, каза още Маринов.

От 1 януари до днес са задържани 11 189 нелегални имигранти, съобщи Маринов. От тях 10 053 лица живеят в страната. По-голямата част са настанени в центрове за бежанци, има и такива, които са на външни адреси.

Зам.-министърът на вътрешните работи каза още, че 1176 души са изведени от страната или са в арести и затвори. Те са с различни обвинения, а тепърва предстои извеждането на 1192 души от страната.

Останалите около 8 хил. души очакват да получат решение по техните молби за статут на бежанци, уточни Маринов. И припомни, че хората, които получават статут на бежанец, се ползват с почти пълните права на постоянно пребиваващите в страната. Хуманитарният статут е с по-малко права, изтъкна той.

През септември статут на бежанец е предоставен на 7 лица, на 324 души - хуманитарен статут, през октомври - 6 285 души са получили хуманитарен статут, през ноември - 46 статут на бежанци, 366 – хуманитарен, допълни Маринов. Той припомни за конкретните мерки за ограничаване на лицата, които влизат у нас през българо-турската граница. Прилагането им вече показва резултати, заяви той.
За успех ще се счита, ако бъдат ограничени на под 1000 на месец нелегално преминалите границата. Тогава ще можем да кажем, че сме овладели ситуацията с бежанците, посочи той, каза зам.-министърът.

Мерките целят и рязко вдигане броят на решенията по подадените молби за получаване на хуманитарен статут или статут на бежанец. Този месец има 450 решения за даване на статут, целта е да стигнем 150 решения на ден, т.е. 10 пъти трябва да се увеличи бързината на работа на Агенцията за бежанците, продължи Маринов.

Бежанците от Алжир и Афганистан са основен проблем в момента, стана ясно от разговора в студиото на „Дарик". Няма основание на граждани на Афганистан да бъде даван статут на бежанци или хуманитарен, смятат страните от ЕС.

През последните месец-месец и половина има намаление на сирийските граждани, които влизат в България, за сметка на гражданите на Афганистан, каза още зам.-министърът на вътрешните работи.
В тези центрове ще бъдат настанявани лицата, които нямат документи и няма данни за тяхната самоличност. Някои неправителствени организации ни критикуват, но тази директива е задължителна за страните от ЕС, отбеляза Маринов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай