Манолова: Безобразията на дружествата монополисти трябва да бъдат спрени

Манолова: Безобразията на дружествата монополисти трябва да бъдат спрени | StandartNews.com

Безобразията на дружествата монополисти трябва да бъдат прекратени. Това заяви омбудсманът на Република България Мая Манолова по време на брифинг в НС, предаде „Фокус". Манолова обяви, че в началото на януари организира обществена дискусия по проблемите, които „Топлофикация" създава на българските граждани. В нея ще се включат експерти, НПО, потребители и различни организация.

„Безобразията на дружествата монополисти трябва да бъдат прекратени. Като национален омбудсман ще посветя една голяма част от времето си да защитавам гражданите от издевателствата на монополите, ще посветя голяма част от моята енергия на това", заяви още тя. На въпрос дали подготвя законодателни промени, тя посочи, че работи по няколко законопроекта и уточни, че има законови правомощия да направи своите предложения на парламента чрез председателя на НС Цецка Цачева.

По думите ѝ, първият законопроект е уреждането на статута за рибарското селище в Бургас. Манолова посочи, че това ще се случи със съответни промени в Закона за рибарство и аквакултури и препратки в Закона за устройство на територията. „Ще предоставя на премиера Бойко Борисов искане за присъединяване на България към две европейски конвенции – Истанбулска конвенция за предотвратяване на насилието срещу жени и другата е за достъп до обществена информация, по които България е направила съответните промени в законодателството", заяви Манолова. По думите й, това ще е ясен знак, че се уважават човешките права. „Освен това в институцията на омбудсмана работим по Закона за възрастните хора. Подготвяме искане до Върховния административен съд, за произнасяне с тълкувателно решение в кои случаи съдилищата би следвало да броят бюлетините при обжалване на местни избори", каза тя. По думите ѝ, практиката на административните съдилища в момента е много разнопосочна. „Хората, които останаха с убеждението, че не са правилно отчетени резултатите, за втори път остават с убеждението, че съдът е пристрастен", посочи още тя. Според нея за първи път има толкова касирани избори в българските общини.

„Следя и бюджета на НЗОК и текстовете от Закона за застраховането. Сезирана съм от НПО за проблеми свързани с ограничаването на граждани да завеждат искове срещу застраховател за изплащане на застрахователно обезщетение", коментира Мая Манолова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай