Малинов: Русофобията в България ще намалее

Малинов: Русофобията в България ще намалее | StandartNews.com

София. "Когато говорим за референдума в Крим, ще ви напомня решението на съда в Хага, което каза, че правото на самоопределение не противоречи на териториалната цялост", каза Николай Малинов пред НоваТВ, като се опита да обясни позицията си по отношение на кримския референдум и сравни отделянето на автономната република с отцепването на Косово.

"В света се случи нещо уникално. Еднополюсният модел беше разбит. Появиха се хора, които намериха военен потенциал, всякакъв ресурс, за да изпълнят своята воля", каза депутатът от БСП Николай Малинов в коментар на събитията около анексирането на Крим от Руската Федерация. Представителят на левицата предизвика бурни реакции с думите си в ефира на БНТ, когато честити „на всички православни славяни победата в Третата кримска война" и добави, че след Крим идват Балканите.

"Вълната на русофобия в България ще намалее след Третата кримска война. Русия винаги е искала на Балканите да има братски държави, а не враждебно настроени."

"Говоря от името на 73,8% от българите, които определят себе си за русофили", заяви Малинов, който е и председател на движение „Русофили". Народният представител от Коалиция за България разкри също, че е предложил в позицията на БСП за Украйна да се добави текст, осъждащ „кадруването на американците" в Киев, но идеята не била приета от съпартийците му.

"В международната комисия ще защитя пробългарската позиция, че ако се обединяваме около идеята за обща декларация за Украйна, тя трябва да включи всички мнения", каза още Николай Малинов. След отложеното вчера решение за такъв документ, депутатът от БСП Янаки Стоилов каза, че декларацията може да бъде приета след заседание на парламентарната комисия по външна политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай