Махат давността на отпуските

Махат давността на отпуските | StandartNews.com

2-годишната давност на платения отпуск отпада. Това решиха депутатите от социалната парламентарна комисия при гласуването на второ четене на пакета промени в Кодекса на труда. Предложението за премахването на давността при ползването на платения годишен отпуск бе на председателя на социалната комисия Хасан Адемов от ДПС, но не бе подкрепено само от ГЕРБ. Ограничението за ползването на годишния платен отпуск бе въведено при предишното правителство на ГЕРБ, когато се установи, че служители от държавната администрация имат натрупани стотици неползвани платени дни.

Със сегашната промяна в Кодекса на труда обаче давността ще отпадне само за работещите по трудов договор и няма да важи за чиновниците в държавната администрация. Друга промяна в Кодекса на труда, която се появява между първо и второ четене на закона, е новият текст, с който се разрешава целият платен годишен отпуск да бъде прехвърлен за следващата година, а не само 10 дни, както е в момента. Друг нов текст е, че работодателят се задължава, когато има неползвани платени побичвки от предната година, да осигури ползването им до средата на настоящата година. Когато все пак останат неплатени дни, те няма да се губят от работниците, а ще бъдат изплатени при напускане на работа.

Депутатите от социалната комисия гласуваха и всички разпоредби за въвеждането на еднодневните трудови договори в селското стопанство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай