Мачът на Лукарски срещу Фейсбук

Мачът на Лукарски  срещу Фейсбук | StandartNews.com

По-добре да му дадат спорта вместо икономиката, зоват фенове

Новият кабинет още не е видял бял свят, но един от спряганите министри в него вече е любима мишена във Фейсбук. Въпросът ше стане ли Божо Манчестъра шеф на икономиката развълнува хиляди в мрежата. По ирония на съдбата Божидар Лукарски сам дръпна дявола за опашката, като наскоро отсече, че "във Фейсбук можеш само да искаш оставката на жена си вкъщи". Поводът тогава бе изтърваната му реплика, че обещанието на реформаторите да не подкрепят правителство с премиер Бойко Борисов е било предизборен трик за мотивиране на електората. В изборната нощ Лукарски отрече да е заявявал подобно нещо, но аудиозапис го уличи в лъжа. Последва гневна вълна в социалната мрежа с призив той да се оттегли като лидер на СДС. Тъкмо истерията около пустия "трик" се размина и сега 42-годишният юрист

отново е бомбардиран с упреци

че не става за министър на икономиката, защото си няма хал хабер от тази материя.
Може би, ако му бяха поверили спорта, щеше да е по-различно. Все пак феновете на британския футбол помнят Лукарски като ненадминат коментатор на мачовете на любимия му "Манчестър Юнайтед" по телевизия "Диема" от 2003 до 2008 г. Днешният кандидат-министър е считан за един от най-големите познавачи на "червените дяволи" у нас. Това обяснява и прякора му Божо Манчестъра. Освен това е сред тарторите на агитката на столичния "Локомотив". Редовен е на домакинските мачове, често пътува и за гостуванията на "железничарите". В началото на 90-те години в приземния етаж на Юридическия факултет се намира култовото заведение "Моргата", което събира най-големите капацитети сред по-интелигентните футболни запалянковци. В компанията са знаменитости като Косатката, Ябланския, Бундеса, Слейъра, сегашният кмет на Каварна Цоко Цонев. Сред най-атрактивните участници в сбирките е и Божо Манчестъра, който е като енциклопедия.
Сега обаче той е на път да се нагърби със съвсем различна и далеч по-тънка материя. "Бог да пази българската икономика, ако Лукарски я управлява", възкликна червеният депутат Георги Кадиев, последван от цяло множество активни участници във Фейсбук.

Това обаче не притесни много лидера на СДС, чийто политически сезон върви не по-малко трудно от мъките на "Манчестър Юнайтед" в Премиър лигата.

На терена на Фейсбук Лукарски мина в мощна контраатака. Той припомни, че бившият френския президент Никола Саркози също е юрист, но това не му е попречило да бъде и министър на икономиката. На същия пост е била и шефката на Международния валутен фонд Кристин Лагард, която е адвокат по професия.

"Имам самочувствието, опита и знанията да поема поста на икономически министър, който е по-скоро мениджърски и координационен, отколкото чисто икономически", отсече Лукарски преди поредния скок в кариерата си.

Самочувствието и смелостта са негова запазена марка

в публичното му поведение. "Дори да няма какво да каже, говори ясно, категорично и убедително", обясняват приятелите му.
Малцина очакваха той да оглави и СДС, но го направи с лекота. На 21-та национална конференция на сините през юли м. г. Лукарски отвя с огромен аванс конкурента си Иван Сотиров. Може би защото получи и мощно рамо от своя предшественик Емил Кабаиванов. Иначе Лукарски е в СДС е от 1999 г., като три години оглавява контролната комисия в партията.

Избирането му за председател миналото лято бе обяснено и като крачка към стопляне на отношенията с ДСБ. Лукарски е от едно поколение с наследника на Иван Костов Радан Кънев. Двамата са колеги адвокати, имат общи приятели.

Сега отново Кънев горещо защити Лукарски, че ще се справи с икономическия ресор. В интерес на истината лидерът на СДС вече има зад гърба си доста административен опит. Преди да стане адвокат, от 1998 г. до 2001 г. е работил в Агенцията за приватизация като младши юрисконсулт. След това постъпва в община "Младост", където започва като главен секретар през 2002-ра, а от 2003 г. до 2007 г. е заместник-кмет.
Лукарски

е роден в Перник, но никога не е живял там

Просто баба му е от миньорския град и при едно гостуване майка му спешно е откарана в родилното. Иначе Божидар е израснал и учил в София. Завършил е престижната Национална гимназия за древни езици и култура. Признава, че старогръцкият не му е бил стихията, но още помни сентенции на латински. После се дипломира в Юридическия факултет на СУ. Има адвокатска кантора с двама съдружници "Лукарски, Димитров и Тодоров". Занимават се с гражданско и административно право.

Като хубавец и душа на компанията Лукарски се радва на завиден успех сред жените още като студент, твърдят негови стари приятели.

Новата му любов Ива Йорданова обаче също стана повод да бъде одумван в социалните мрежи.
Дамата бе принудена да се откаже от поста зам.-шеф на Агенцията за българите в чужбина заради атаките, че е получила длъжността заради връзката си с Лукарски. Той призна публично, че е хлътнал по Ива много скоро след като тя направи фурор със силно еротичен танц в състезанието "Умна и красива" в "Шоуто на Слави". Преди това Йорданова беше част от Движение "България на гражданите" на Меглена Кунева. Заради новата си изгора Лукарски се раздели със съпругата си Аделина. Двамата имат дълга връзка, преди да минат под венчило през 2008 г. Двете им дъщери Богдана и Йоана са на 8 и 4 години.

След рестарта в любовта Лукарски е готов и за най-голямото си предизвикателство в кариерата.
Дали ще стане министър обаче в голяма степен зависи от това как ще завърши мачът му във Фейсбук с неговите опоненти. Съвсем в стила на "Юнайтед" от най-добрите му години Божидар заряза глухата защита и мина в атака. Дали това ще му донесе успех, ще стане ясно съвсем скоро.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай