Лютви Местан: ГЕРБ загуби изборите

Никой политически лидер няма право да се държи като късния Кадафи, твърди Местан

Лютви Местан: ГЕРБ загуби изборите | StandartNews.com

София. Прави впечатление, че Бойко Борисов се държи като човек, който знае, че е загубил изборите, но му е доста трудно да го проумее. Това каза лидерът на ДПС Лютви Местан на специална пресконференция в централата на партията. „А, че е загубил изборите, се потвърждава от самият него, защото искането за касиране е признание преди всичко, че изборите са загубени", каза още Местан. Той обясни, че ПП ГЕРБ е дошла на власт като алтернатива на БСП и ДСП и никой не оспорва тази теза.

По думите му ГЕРБ четири години е изграждала партиен имидж, в който ДПС не рядко се е оказвала „в положение на боксова круша".


„Преди 4 години, през 2009, ГЕРБ спечелиха 117 манадата срещу само 77- общо на БСП и ДПС. Тоест имаха плюс 40 мандата", каза Местан. Той уточни, че с други думи, през 2009 година ПП ГЕРБ е спечелила повече гласове, в сравнение с тези на 12 май. Данните показват, че след парламентарните избори ГЕРБ печелят 120 мандата, срещу 97 за БСП и ДПС.

„Да, г-н Борисов, през 2009 година вие ни бихте. Резултатите обаче, от изборите проведени на 12 май 2013 година, изправят и вас, и нас пред една коренно различна картина . Онези, които бихте, сега имат общо 112 мандата ." Това каза Лютви Местан в подкрепа на твърдението си, че ПП ГЕРБ е загубила на изборите на 12 май.

Местан обясни, че не е важно коя политическа сила е първа. Според него „легитимността на управленския субект не се измерва само в количествени параметри". Лидерът на ДПС призова Бойко Борисов да излезе от своя собствен свят, защото ПП ГЕРБ печели 23 мандата по-малко от тези, с които стана алтерантива на БСП И ДПС преди 4 години. „Изборите на 12 май отрекоха управлението на г-н Бойко Борисов. Резултатите представят едно качествено обръщане на вота на суверена", допълни Местан.

По повод думите на Бойко Борисов, който каза по-рано днес, че не е получил поздрави за победата на изборите, Местан изтъкна, че преди години, когато неговата партия е спечелила пълен управленски мандат, той също не е получил честитка от ПП ГЕРБ. Местан бе категоричен, че Бойко Борисов е загубил легитимността си като управленски субект и трябва да понесе загубата си като такъв.

Във връзка с намерените и иззети от прокуратурата 35 000 бюлетини, Местан отхвърли твърдението, че те са били технологичен брак. Лидерът на ДПС зададе въпрос дали някой вярва на ГЕРБ, че въпросните бюлетини не са били предназначени за нея. По думите му, твърдението, че партията няма нищо общо с бюлетините, е „лъжовно и аругантно". Местан защити тезата си с това, че негодни бюлетини не могат да бъдат приготвени за избирателни райони в България и чужбина.

На пресконференцията Местан каза още, че няма причина да бъдат касирани проведените избори. „Един от приоритетите на новото събрание, е приемането на промени в изборния кодекс, които да минимизират участието на субективния фактор . . .", допълни лидерът.

Местан заяви, че призив на политическа зрялост ще бъде всички партии да подкрепят експертен кабинет с мандата на БСП и министър- председател Пламен Орешарски. Той отхвърли евентуално коалиране на ДПС с ПП Атака: „Няма да водим никакви преговори, защото имаме политически и ценностни различния."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай