Лорер посочи своята мисия, касае работната ръка

За да има справедлив преход, справедлива дигитализация, първо трябва да има преход и дигитализация, коментира министърът

Лорер посочи своята мисия, касае работната ръка | StandartNews.com

Трябва да се разбере колко е важно работната ръка у нас да придобие дигитални умения за месеци, не за години, посочи пред участниците в националната конференция "Работеща България за бъдещето на труда" министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер. Форумът е организиран от КНСБ, съобщава БТА.

По думите на Лорер това може да изтласка България в графика на дигитализацията и се отнася за търговци, банкери, учители. В името на създаване на добавена стойност Министерството на иновациите и растежа вижда като своя мисия подобряване на човешкия капитал у нас, подчерта министърът. В следващия програмен период ведомството ще работи за повече финансови възможности за сътрудничество между бизнеса и БАН.

Извън това, широкият набор от инструменти, който ще предложим, включва както безвъзмездно финансиране, така и дялово участие в различни форми на предприемачество, отбеляза Даниел Лорер. За да има справедлив преход, справедлива дигитализация, първо трябва да има преход и дигитализация, коментира министърът.

В името на тази стратегия България трябва да играе изключително бързо и агресивно в съвременното състезание за конкурентоспособност, което да става през агресивно търсене на инвестиции и което да добавя стойност в икономиката ни, изтъкна той. Желанието беше да обединим онези инструменти, които насърчават инвестициите на нови индустриални обслужващи мощности, и в същото време се цели дигитализация, добави Лорер.

Дигитализацията и зеленият преход са двата приоритета, които наследяваме, защото ЕС ги е маркирал като основи за близкото бъдеще, отчете министърът. Дигитализацията настъпва в абсолютно всички сектори на икономиката и мисията на нашето министерство е да я поощрява, колкото се може, обясни Лорер.

Той допълни, че някои от инструментите вече са в употреба. Предвидени са 140 млн. лв за енергийна ефективност, а в Плана за възстановяване и устойчивост в частта за дигитален преход около 260 млн. ще са за модернизация, информира министърът на иновациите и растежа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай