Лорер чака Зеленски в парламента. Разкри защо скърца сглобката

Коментира отношенията с Борисов

Лорер чака Зеленски в парламента. Разкри защо скърца сглобката | StandartNews.com

Президентът Володимир Зеленски е добре дошъл в българския парламент. Това зяви пред Нова тв депутатът от „Продължаваме промяната-Демократична България” Даниел Лорер.

„България, в лицето на кабинета „Петков”, беше една от онези държави, които помогнаха на Украйна в най-трудните начални моменти на войната”, коментира той.

„Президентът Зеленски е лидер на държава, която е във война. Той не ходи където и да е. Преди всичко тази визита ще е израз на благодарност”, поясни депутатът.

На въпрос очаква ли и днес да се обсъжда в парламента дали част от оборудването за АЕЦ „Белене” да бъде продадено на Украйна, той обяви: „Чисто икономически на мен ми се струва изключително добра идея. Много е важно България да се освободи от едно оборудване, за което сме платили на Русия прескъпо и което очевидно няма да можем да използваме. На всички е ясно, че проектът „Белене”, който беше затлачен с години и се оказа с доста сериозен корупционен потенциал няма да се случи. Ще си ги гледаме тези стари реактори завинаги, ако не намерим купувач за тях.За нас би било чудесно да си възстановим средствата. Ако това може помогне на украинската държава да има независима енергетика, то това би било добре”.

И допълни, че в парламента многократно за заявявали своето недоумение от „изключително консервативната позиция на служебното правителство” по отношение на Украйна.

Относно това дали страната ни да подкрепи идеята Украйна да стане член на НАТО, Лорер коментира следното:

„Мисля, че това ще бъде основополагащо, тъй като всички държави от НАТО помагат на Украйна, но са пределно наясно, че нито една от тях не иска да участва пряко в този конфликт. Така, че според мен, самата организация НАТО ще даде зелена светлина за присъединяване на украинската държава, но само след като този конфликт бъде разрешен веднъж завинаги. Според него в пленарна зала декларацията за членство на Украйна в организацията ще бъде подкрепена с огромно мнозинство.

„Важно е България да се освободи от едно оборудване, за което сме платили на Русия прескъпо и няма да го ползваме. Проектът „Белене” очевидно няма да се случи. Икономически за нас е чудесно да си възстановим средствата”, коментира той идеята да продадем оборудването на централата на Украйна.

„Всички държави в НАТО помагат на Украйна, но не искат да влизат пряко в конфликта. Има желание за членството на Украйна в НАТО, но след края на конфликта. Декларацията ни в тази подкрепа ще бъде прието с голямо мнозинство в НС”, допълни той.

„Докладът на ЕК е закъсняло добро начало. Ако Европа се убеди, че сме тръгнали необратимо в положителна посока, смятам, че Шенген може да бъде постигнат още до края на тази година”, смята още той.

„Невинаги се разбираме с ГЕРБ. Когато се разберем за среща в петък в 10 часа, това значи среща в петък в 10 часа, с или без закуска, с или без имунитет”, коментира той неуспешните лидерски срещи между ПП-ДБ и ГЕРБ.

Той подчерта, че борд по номинации ще може по прозрачен начин да обясни кой кого е номинирал и защо. „Доникъде сме все още с него обаче.”

"Това не е референдум за българския лев. Това е манипулация. Дори не е референдум против еврото, а е против Европа, против европейското ни бъдеще. Евтин пиар трик, с който „Възраждане” манипулира народа." подчерта Лорер врефира на Нова телевизия.

 "Този референдум е против Конституцията, той е незаконен. Да задаваш въпрос на българското общество, който знаеш, че е противозаконен, това е манипулация, злоупотреба с общественото доверие. „Възраждане” може поне да се извинят на излъганите да подпишат.”, допълни той.

„ГЕРБ продължават да правят реверанси към „Възраждане” в парламентарна зала. Ако твоето име е „Граждани за европейско развитие на България”, не трябва да си сътрудничиш с партии, изповядващи ценности, обратни на твоето име”, подчерта Лорер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай