Четвъртък,

Липса на кворум изкара депутатите във ваканция

От: Редактори -
Липса на кворум изкара депутатите във ваканция
A
A
A

Парламентът не можа да събере днес кворум, а това издейства още един ден предизборна ваканция за депутатите, след като днешното заседание на Народното събрание и парламентарният контрол не се проведоха. Депутатите ще се съберат отново в пленарната зала на 30 октомври - след местния вот.

В парламентарния контрол в петък трябваше да участва и премиерът Бойко Борисов, за да отговаря на въпрос на лидера на БСП Корнелия Нинова за приемането на страната ни в Шенген.

"Били сме свидетели на всякакво шикалкавене от страна на премиера Борисов, за да не ми отговаря на въпроси, но днес той удари дъното. От началото на това Народно събрание всички мои въпроси и питания се връщат от министър-председателя с отказ да ми отговаря поради некомпетентност", коментира Нинова. За пример тя даде питанията си за Агенция “Митници“, срива в Търговския регистър, източването на лични данни от НАП. "Надявам се, че това ви показва тенденцията и отношението към парламентаризма и към моите питания. Страхът му да дойде да ми отговаря е по-голям от парламентаризма", коментира още лидерът на социалистите.

"Петък е ден на опозицията. Тя трябваше да организира своето присъствие в зала, така че да може да чуе отговорите на премиера Борисов", каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова, цитирана от БГНЕС.

"Опозиционните партии са три на брой. Каква е числеността на техните депутати? Ако се смятат деветте независими народни представители, наистина има числено превъзходство”, коментира Дариткова и допълни, че представителите на ГЕРБ в пленарната зала са били „толкова, колкото е възможно в контекста на предизборната кампания, на мероприятията и на празниците, които днес трябва да бъдат посетени от колегите в техните региони".

Дариткова коментира изказването на Нинова, че Борисов връща отговорите на зададените въпроси. „Това отново показва едно дълбоко непознаване на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, защото принципът е, когато се зададе въпрос към министър-председателя, той, ако не отговаря на изискванията на Правилника, да бъде пренасочен към конкретен министър”, каза Дариткова. И подчерта, че преди около две седмици премиерът беше в НС и отговаряше на въпрос на опозицията. „Председателят на БСП избяга в същия ден от парламентарния контрол и не дойде да зададе своя въпрос. Сами може да правите изводи за това чие поведение е последователно и чие поведение наистина не отговаря на парламентаризма”, каза Дариткова.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички