Летифов каза как може да има стабилно управление в следващия парламент

Нужно е да се върнат диалога и нормалността, каза зам.председателят на ДПС

Летифов каза как може да има стабилно управление в следващия парламент | StandartNews.com

Правителството се самосвали. Така определи ситуацията пред Нова тв зам.председателят на ДПС Халил Летифов.

"Знак за комуникация не съм видял. Вече сме във въртележката на процедурата за нови мандати. 121 депутати обаче не са достатъчни за стабилно управление. Говорим за програма, за справяне с тежки кризи, в които в това правителство се провали", посочи Летифов.

На въпрос ако президентът даде мандата на ДПС, ще опитат ли да направят правителство, летифов отговори:

"Според нашия анализ за това, което виждаме в 47-мото Народно събрание, не виждаме стабилно правителство. 121 депутати не са достатъчни. Провалът на управлението се отразява и на бизнеса, и на гражданите", каза Летифов.

Дали Движението ще подкрепи правителство, ако трети мандат се връчи на ИТН или БСП?

"Доста червени линии се чертаят. При тези линии е невъзможно да се направи стабилно правителство. Ако такава обективна възможност не съществува, по-добре е избори", категоричен е заместник-председателят на ДПС.

Попитан от водещите възможно ли е партиите да се разберат, ако се откажат от някои важни фигури - например ДПС без Пеевски, ГЕРБ без Борисов и ПП без Петков, зам.-председателят на ДПС заяви: "Това първо е вмешателство в едни самостоятелни политически структури. Ще трябва да отидем в полето на възстановяването на диалога  и нормалността. Ние не живеем заради персоната Кирил Петков, а заради това, което трябва да постигнем в справянето с кризата. Големият проблем е, че ние не се учим от грешките си.

Лепенето на етикети на политици, не е част от нормалността. Сега сме в политическа криза в следствие на този подход, допълни той. Не може да се управлява с лъжа и омраза. Те трябва да напуснат политическото мислене и поведение, за да се възстанови нормалността, категоричен бе Халил Летифов.

Ние смятаме, че трябва да има определени политики, които да решават кризите. Вече сме в политическа криза, в момента търсим изход. Но при обективна невъзможност да се състави мнозинство, Конституцията казва какво да се направи. Тази власт разруши диалога", посочи зам.председателят на ДПС.

Той даде пример как може да се събере стабилно мнозинство в парламента. Това се е случило при следването на една основна цел - вдигането на ветото за Северна Македония. "Тогава се събра мнозинство от над 170 депутати. Защо да няма и други такива теми, например справянето с кризите", попита Летифов.

"Не може лъжата и омразата да са водещи, те трябва да бъдат изхвърлени от това управление. Опозицията има своя роля, тя може да бъде конструктивна за изход от тези кризи", добави още депутатът.

Той посочи още, че евроатлантическите ценности не са прикритие. "Всеки от нас е обявил своите приоритети по отношение на външнополитическите ценности при една сложна геополитическа обстановка. 

Ние ще разобличимв всикчи лъжи по отношение на ДПС, но кризите очакват повече от само личното ни настроение.

Единствената възможност е евроатлантическо ценностно мнозинство. За всички, които споделят тези ценности, ние сме отворени за диалог", заключи Летифов.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай