Кючюк: ДПС е за ускорена интеграция на Западните Балкани

Кючюк: ДПС е за ускорена интеграция на Западните Балкани | StandartNews.com

„Единственият начин замразените конфликти в Западните Балкани да не бъдат провокирани към агресия е балансираният европейски подход на ускорена интеграция на страните от региона в рамките на ЕС." Това заяви вчера по време на дебати в Европейския парламент евродепутатът от АЛДЕ/ДПС Илхан Кючюк.

В своето изказване той застъпи тезата, че интегрирането на Западните Балкани не е заради техните политически елити, а заради гражданските общества на тези млади демокрации. Това е и най-надеждната превенция срещу радикализацията на тези млади общества.

Ето и пълния текст на изказването:

Уважаеми г-н председател,

Уважаеми колеги,

Взимам думата в процедурата на едноминутните изказвания с ясното съзнание, че само след два дни предстои нарочен дебат за Република Македония.

Неотдавна българската либерална партия – ДПС, чрез своя председател изрази позицията си за конфликта в Куманово. Безспорно конфликтът в Куманово може да бъде тълкуван от много страни, но той трябва да ни напомни най-важното, че преходът от тоталитаризъм към демократично гражданско общество на Балканите беше белязан с кървави етнически конфликти, поради националистически идеологии, които изместиха за дълго време гражданските каузи. Единствената страна на Балканите, която успя да осъществи мирен безкръвен преход бе моята родина Република България. Благодарение на своя уникален етнически модел – моделът на Толерантността.

Уважаеми колеги,

Единственият начин замразените конфликти в Западните Балкани да не бъдат провокирани към агресия е балансираният европейски подход на ускорена интеграция на страните от региона в рамките на ЕС. В този смисъл ние категорично не приемаме наложения от Жан-Клод Юнкер пет годишен отказ от разширяване, който вече дава тежък негативен психологически ефект. Не бива да абсолютизираме критерия страните предварително да са решили всички свои двустранни въпроси. Абсолютизирането означава да кажем на всички Балкански страни, че членството им в ЕС е невъзможно. Защото на Балканите има теми, които могат да бъдат решени не преди, а със членството на тези страни в ЕС.

Интегрирането на Западните Балкани не е заради техните политически елити, не е дори заради техните министър-председатели, а заради гражданските общества на тези млади демокрации.

Именно за това ЕС не трябва да оставя Западните Балкани да стоят в привидно неутралното поле между Изтока и Запада. Завършвайки, но не и на последно място, интеграцията на Западните Балкани е най-надеждната превенция срещу радикализацията на тези млади общества.

През септември ДПС подготвя среща на лидерите на либералните партии от ЮИЕ, на която да започне обмислянето на нова интеграционна концепция на страните от региона.

Благодаря за вниманието!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай