Куюмджиев: БСП не е срещу ЕС, а за защита на българския интерес

Куюмджиев: БСП не е срещу ЕС, а за защита на българския интерес | StandartNews.com

София. "Позицията ни за "Южен поток" е, че го правим, защото е жизнено важен за България и ние нямаме избор". Това заяви в ефира на Нова телевизия народният представител от ПГ на КБ и зам. - председател на Комисията по енергетика Явор Куюмджиев. Той коментира, че е лесно да се говори за европейски алтернативи и диверсификации, но газът е там, където е - Русия, Каспийско море и Персийския залив, и единственият начин той да стигне до България, известен до момента, е с тръби.

"Става въпрос за тежка геополитика, в която Русия трябва да бъде наказана, но защо ние трябва да бъдем винаги потърпевши? Защо не се налагат санкции срещу Русия, не се спира "Северен поток"", попита той. По думите му това се дължи на фактa, че по него се доставя газ на Германия, Франция, Холандия.

Куюмджиев бе категоричен, че страната ни е пълноправен член на ЕС и трябва в него да защитаваме своите интереси и да се научим как да работим там. Според него това означава и че имаме право да формираме европейските политики. "За нас е най-важното да обясним на ЕК колко е важен този проект, че няма нито едно нарушение в него и че трябва да се случи", каза още той. По повод на твърденията, че БСП има намерение за излизане от ЕС той заяви, че това са груби инсинуации.

Депутатът обясни, че атаката, която ГЕРБ и РБ са подели, в първата си фаза, когато са говорели, че било нарушено законодателството с промените, които са предложени в закона, е отпаднала, защото се е доказало, че няма никакво нарушение. "Сегашната процедура, която е започнала, е следващата фаза от атаката и ще видим процедурата вярна ли е. И тази стъпка няма да успее, защото всичко, което е направено, е абсолютно законно", допълни народният представител. Той поясни, че ще има и следваща атака. Куюмджиев обясни, че по негово мнение ГЕРБ са дали невярна информация на ЕК, за да се предприемат тези действия. Той припомни и цитираните писма на еврокомисаря Йотингер, които са започвали с думите "Беше ми донесено, че..", и намеци за евентуални нарушения.

Куюмджиев подчерта, че към момента няма наказателна процедура, а само начални действия за такава. "На 13 юни предстои да дойдат експерти на ЕК в България, за да се проведат разговори с тях. Няма процедура за санкции по нередности в закона", каза още зам.-председателят на енергийната комисия. По думите му има друго ясно нарушение на европейските правила, за което не се говори и не се предприема нищо - американските централи, които оперират на българския пазар и са с гарантирани договори за изкупуване.

На въпрос за заявения от ГЕРБ предстоящ вот на недоверие, Куюмджиев отговори, че право на опозицията е да внася колкото иска вотове на недоверие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай