Куюмджиев: България не е заплашена от енергийна криза

Куюмджиев: България не е заплашена от енергийна криза | StandartNews.com

София. "България има ясна позиция, че ще се съобрази изцяло с решението на ЕС. Това обаче не означава, че енергийната сигурност на България е под заплаха". Това каза зам.-председателят на Комисията по енергетика Явор Куюмджиев пред ТВ 7, цитиран от пресцентъра на БСП. Държавата ни има около 80% зависимост от вноса на газ от Русия, другите 15-20% ги добиваме сами в Черно море, обясни той.

 

В момента хранилището в Черен има над 200 млн. кубически метра газ и към това като се добави реверсивната връзка с Гърция, която след кризата 2009 г. е направена така, че да може да тече газ и обратно от Гърция към България и фактът, че най-късно към 10.04.2014 ще започне да работи и връзката с Румъния, стана ясно от Куюмджиев. "Ние имаме запаси за около 45-50 дни пълно потребление, включително и на топлофикациите. В средносрочен план, ако кризата продължи повече от 2-3 месеца, може да имаме проблем", каза още депутатът. Ако това се случи, няма да бъдат съкратени доставките, категоричен бе той.

 

"Във всяко положение ще имаме газ за поддържане на предприятията и гражданите, така че да няма прекъсване на доставките. Когато се намали максимално потреблението можем да издържим", каза още народният представител от БСП.

 

Няма икономически или други причини за увеличаване на цената на тока, но само ДКЕВР има право да вземе решение, коментира още Куюмджиев. "Няма икономически или други причини за увеличаване на цените на тока, с едно условие - ДКЕВР е единственият орган в държавата, който може да определи цените. Те разполагат с цялата информация и се надявам те да се съобразят с политиката на това управление да се подкрепят максимално българските раждани, за да могат да изкарат кризата", обяснява още депутатът.

 

"Кризата в Украйна само доказва, че "Южен поток" е много необходим. Тук става въпрос за два месеца, в рамките на които ще се избере нова Еврокомисия, която се надяваме този път да е доминирана от ПЕС", това каза народният представител от БСП в интервю за "Стандарт". 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай