Кутев: ТЕЛК трябва да отпадне

Трябва да осигурим на хората с увреждания независим живот, категоричен е народният представител

Кутев: ТЕЛК трябва да отпадне | StandartNews.com

ТЕЛК трябва да отпадне, но ГЕРБ бяха причината той да остане. Индивидуалната оценка на потребностите отново се направи половинчато, счита народният представител

Трябва да осигурим за хората с увреждания независим живот. Това каза народният представител от „БСП за България“ Антон Кутев по време на онлайн дискусия посветена на проблемите на българските граждани с увреждания.

По думите на Кутев няма нужда да се търсят нови механизми, а да се види каква е практиката в другите държави и да се възпроизведат моделите, за могат да сработят у нас. „Това е напълно изпълнимо, стига да има желание в управлението. А то се получава само по един начин – чрез натиск“, каза той.

Според депутата от „БСП за България“ трябва да има регистър на хората с увреждания. „Ще дам пример със Закона за личната помощ. Ние така и не разбрахме колко лични асистенти трябва да има. Как ще правим сметка колко пари са необходими, колко хора трябва да бъдат подкрепени, откъде ще намерим толкова лични асистенти? Как ще разберем всичко това, ако нямаме регистър“, категоричен е Кутев.

„Оценката на индивидуалните потребности на всеки човек е нещо съвсем друго“, смята той. Според него в тази насока не е постигнато много, тъй като с последните промени Законът за личната помощ е бил осакатен. „Беше осакатена възможността именно да се отговаря на индивидуалните потребности на хората“, заяви Кутев.

„През последните четири години говорихме, че класификаторът трябва да го има, но накрая той не се появи. Говорихме, че ТЕЛК трябва да отпадне, но ГЕРБ бяха причината той да остане. Индивидуалната оценка на потребностите отново се направи половинчато“, смята депутатът от левицата.

„Дълбоко вярвам в добротата на българския народ. Големият въпрос е до каква степен гражданското общество е в състояние да пренесе тези желания и чувства върху политиците. Важно е да пренесем добрите практики и да ги реализираме, без значение коя политическа сила ще е на власт“, каза Кутев.

Според него няма как едно решение да устройва всички – има различни групи и различни интереси. “Но трябва да се търсят решенията и проблемите да се решават един по един, а не наведнъж. Има начин, по които това може да се направи за много кратко време“, счита социалистът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай