КС се произнесе! Ще има ли референдум за лева

По искане на "Възраждане"

КС се произнесе! Ще има ли референдум за лева | StandartNews.com

Конституционният съд се произнесе по казуса с искания от „Възраждане” референдум за лева. Решението е такъв да не се провежда.

Припомняме, че въпросът, по който от партията искаха да направят национално допитване, беше „Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена официална валута в България до 2043 година?“.

Миналия април „Възраждане“ заявиха, че събрали близо 600 000  гласа в подкрепа на такова национално допитване, но през юли парламентът даде червен картон на идеята. Тогава 49 депутати от партията на Костадин Костадинов се обърнаха към магистратите с искане решението на Народното събрание да се обяви за противоконституционно.

В заседанието днес участваха 12 конституционни съдии. Докато магистратите заседаваха, под прозорците им се проведе протест на политици и симпатизанти на „Възраждане“. Те блокираха движението в района на „Триъгълника на властта“, запалиха кукла, облечена в тога, хвърляха яйца и животинска тор по вратите и табелата на Конституционния съд. Настояваха и за оставки. Протестите им продължават в събота.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай