Кьовеши бръкна дълбоко в раната, стигна до ремонта на Граф Игнатиев

В момента МРРБ и Столична община работят по мерки за отстраняване на проблемите

Кьовеши бръкна дълбоко в раната, стигна до ремонта на Граф Игнатиев | StandartNews.com

Оглавяваната от Лаура Кьовеши Европейска прокуратура е изискала от МРРБ цялата документация по образуваната проверка на ремонта на столичната улица "Граф Игнатиев". Това съобщи в интервю за БНТ министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков. Проверката на европейските прокурори е започнала преди месец и половина-два.

"Направихме проверки във връзка с плащането на европейските средства, които трябва да бъдат изплатени на Столична община. Знаете, че резултатите на част от тези проверки не бяха добри - например, кръстовището с ул. "Иван Шишман", има и пропадания на места. Проверките на европейската прокуратура са свързани с начина, по който са изразходвани и ще бъдат изразходвани европейските средства – как е извършен ремонтът и дали са спазени всички правила", поясни той.

В момента МРРБ и Столична община работят по мерки за отстраняване на проблемите при ремонта на центъра на София. Министър Шишков напомни, че ремонтните дейности все още са в гаранция и строителите могат да възстановят пропуските.

Проверки на регионалното министерство показват масово липса на асфалт при новоремонтираните пътища.

"Рекордьор" е отсечката на АМ "Хемус" от София до Яна, където при заложен по проект 28 см асфалт са установени 18 см и 21 см. настилка. На АМ „Марица“, на лот, построен от италиански строител, при 30 см асфалт по проект, е установена настилка с дебелина между 23-24 см., посочи Иван Шишков.

"Липсват сантиметри асфалт по пътищата. Това е проблем, свързан с периода на последните 8-10 години, а не с един строеж. Този период вече го наричам строителна бутафория. Проверките се налага да ги правим с МВР, защото резултатите от проверките вече започват да не ни изненадват. За съжаление, на всяка проверка липсват слоеве асфалт. На "Хемус", освен липсващия асфалт, има и други проблеми, твърде много шлака, например, което поставя въпроса откъде е докарана – Кремиковци е наблизо...", каза още Иван Шишков.

Цялата преписка за незаконно строителство, констатирано от МРРБ, е входирана в МВР, заяви още регионалният министър. Сред незаконните обекти са още язовир "Тополово 2", водопроводът, който свързва Перник със София и пътя Югово - Лъки, където има неукрепена скала, поясни той.

На АМ "Тракия" най-лошо е състоянието на отсечката между Стара Загора и Нова Загора. В момента се изготвя документация за извършването на основен ремонт там.

Нарушения са установени и при строежа на рамките за тол системата като от 300 рамки не повече от 70 имат разрешение за строеж, каза още Иван Шишков. Той допусна, че и в този случай може да се намеси европейската прокуратура, тъй като става въпрос за средства от ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай