Костадинов клейми поругаването на паметник, къде са властите

Всяка година от този паметник започват честванията във Варна за националния празник

Костадинов клейми поругаването на паметник, къде са властите | StandartNews.com

Навръх националния ни празник в град Варна беше поруган паметника на граф Игнатиев, казва Костадин Костадинов във видео в социалната мрежа фейсбук.

„Това е първият направен паметник в град Варна след Освобождението на града и България от турско робство през 1878 г. Неслучайно това е първият паметник, защото граф Игнатиев е наричан графът на българите и е бил най-обичаният руснак в България, тъй като той е авторът на Санстефанския мирен договор, който се превръща в неосъществения български идеал“, казва още Костадин Костадинов във видеото.

Всяка година от този паметник започват честванията в града за националния празник на страната ни.

Поводът за видеото му е фактът, че 34-годишен мъж е поругал паметника, като го е залял с бяла боя. Изкъртена е и възпоменателната плоча до паметника, на която е картата на Санстефанска България. 

„Паметникът е почистен след включването на доброволци , което води до бързото му възстановяване. Общината се е намесила впоследствие“, казва Костадинов и коментира, че общината се управлява от евроатлантическата партия  ГЕРБ.

Той споделя още, че паметникът неведнъж е ставал обект на набези с цел кражба, но такова поругаване се случва за пръв път и то е поругаване на българската история и българския народ.

„Това деяние заслужава наказание по глава 1 на Наказателния кодекс, където влизат  национално предателство, държавна измяна, диверсия, саботаж и шпионаж.  Това е диверсия и саботаж на българската история, на българската чест, памет и достойнство“, съобщава още Костадинов.

От „Възраждане“ призовават институциите да  влязат в правомощията си и извършителят да бъде наказан. Общинските съветници на политическата организация в града ще поискат още в понеделник общинската администрация да възстанови и паметната плоча на паметника.

Костадинов коментира още и разделението, което се налага в обществото, и припомни, че хората на 2 април избират между евроатлантическите партии, които разделят обществото ни по важни теми чрез доноси и защита на чужди интереси, или свободата. Костадинов призовава всички български граждани да изберат свободата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай