Костадинов извади истината за битката между властта и миньорите

Политиката на правителството в областта на енергетиката е катастрофална за България

Костадинов извади истината за битката между властта и миньорите | StandartNews.com

Политиката на правителството в областта на енергетиката е катастрофална за България и затова внесохме вот на недоверие срещу него, заяви пред БНТ лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Изпращането на териториалните планове в Брюксел е унищожаване на българската въглищна и минна индустрия и обрича България на внос на електроенергия, на скок на цените на тока в пъти, може би още от следващата година", каза Костадинов.

Попитан какво предвиждат текстовете на териториалните планове, той посочи: закриват се 27 000 работни места до 2035 г.; в периода 2024-2030 г. ще бъдат закрити 80% от работните места и 70% от мощностите на ТЕЦ-овете. Дори да има основания за затваряне на ТЕЦ-ове, не се създава енергийна алтернатива за България, коментира още той.

Лидерът на "Възраждане" заяви, че мините могат да работят още 77 години, като се позова на експертизи, според които в Маришкия басейн има още 2 млрд. тона въглища. Компенсациите в териториалните планове за затварянето на мощности също са недостатъчни: "Стойността на ТЕЦ-овете, въглищните комплекси и мините е между, 40 и 50 млрд. лв. Същевременно закриваме и получаваме като компенсация 10% от това, което имаме в момента".

Предлагаме запазване на ТЕЦ-овете и разширяване на техния капацитет до 2100 година, докато има капацитет и въглища. Настояват изтегляне на териториалните планове и отказ от Зелената сделка. Трябва да предоговорим и въглеродните квоти, защото България е енергийно бедна страна, обоснова се Костадинов.

Според него внасянето на вот на недоверие не е "упражнение", макар трите партии, които го предлагат, да не събират мнозинство. Коментира и позицията на Бойко Борисов, който също критикува управлението: "Другата седмица на дебатите аз ще го питам защо хем мисли като нас, хем няма да сваля правителството".

Известено е, че има политически представители в организацията на протестите на енергетиците и миньорите и въпросът е защо няма повече - работата на политиците е да бъдат при тези, които представляват, каза още Костадинов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай