Костадин Костадинов: Правителство на отвращението, правим протести

Няма да допуснем да ни управляват национални предатели, казва в специално интервю за "Стандарт" лидерът на "Възраждане" д-р Костадин Костадинов

  • Няма да позволим Явор Божанков и Манол Пейков да говорят от парламентарната трибуна
  • Кабинетът ще е продължение на политическата агония
  • Български министри не са защитавали българските национални интереси
  • На изборите хората да кажат колония или независима държава да бъде България

- Г-н Костадинов, пленарното заседание в четвъртък бе белязано от бой в парламента след декларация на "Възраждане" и обиди към партията Ви от Явор Божанков. Как се стигна до сблъсъка и това ли е начинът да се водят дебати в пленарна зала?

- Ние дебати с лицето Явор Божанков няма как  да водим, защото просто сме на различни  цивилизационни и интелектуални нива. Лошото, е че простащината се превърна в практика в Народното събрание заради постъпките на  ментално неуравновесени лица в него, от формацията наречена "Продължаваме промяната" и "Демократична България".

В този случай няма как да продължаваме да търпим подобни просташки изпълнения. Ако следваме принципа на поговорката, че "по-умният отстъпва", трябва да продължим, когато по-умния отстъпи, управлява по-глупавият, управлява простакът. Ние не можем да допуснем България повече да бъде управлявана от простаци като тези представители на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" и никога няма да допуснем повече  нещо подобно да се случва, защото със своите изяви, те оскверниха храма на българската законодателна власт, храма на българското законодателство - Народното събрание. Така, че ние ясно и категорично го заявихме - никога повече няма да допуснем лицата Явор Божанков и Манол Пейков да говорят от трибуната, дори и само за процедури. Тези хора нямат моралното право вече да се докосват до микрофоните в Народното събрание.

- След изтеклите записи от заседанието на ПП, след замразените и размразени преговори между ПП-ДБ и ГЕРБ, възможно ли е правителство със втория мандат? Какъв е вашият прочит на ситуацията в момента?

- Разбира се, че е възможно. Вижда се, че и от едната, и от другата страна заявките са да бъде съставено правителство. Но то няма да бъде стабилно. Това ще бъде правителство на отвращението, ще бъде коалиция на обвиняемите или коалиция на обречените, защото една такава коалиция ще доведе до политическо самоубийство и на двете формации. Единственото, до което ще доведе едно такова правителство е продължаване на политическата агония и задълбочаване на политическата криза. Поради това най-добрият вариант е да отидем на нови избори.

- ПП-ДБ и ГЕРБ имат достатъчно гласове да изберат правителството, което ще сглобят, ако постигнат съгласие за това. Вярно ли е, че "Възраждане" готви протести, ако това се случи?

- Да, вярно е, тъй като не можем да допуснем страната ни да се управлява от национални предатели, шпиони и агенти на други държави, това са хора, които трябва да лежат в затвора за държавна измяна.

- По искане на "Възраждане" парламентът изслуша ръководителите на службите за сигурност. Какво от фактите, които те изнесоха бе най-скандално?

-  Правилият въпрос в случая е - кое не беше скандално? Всичко беше скандално! Документираното признание на председателя на ДАНС, че съветничката на министър-председателя по външната политика Весела Чернева е изнасяла документи на чужди граждани свързани с преговорния процес, свидетелства за това, че български министри не са изпълнявали задълженията си в служба към държавата и не са защитавали българските национални интереси, фактът, че са изнасяни тайни документи от Агенцията за национална сигурност, които са изнасяни от кабинета на министър-председателя и са предоставяни на т.нар. медии. Всичко това беше изключително скандално и дори само заради това тези хора трябваше моментално да бъдат арестувани, а не в момента да говорят за това, как ще управляват държавата. Това е цинизъм!

- А смятате ли от "Възраждане" да предприемете някакви мерки на база това, което чухте?

- Да, и аз току-що го заявих. Ще организираме протести и няма да допуснем тези хора да участват в управлението на държавата. Те трябва да влязат в затвора!

- МВР-шефът Иван Демерджиев разкри, че е подал сигнал за злоупотреби с помощите за украински бежанци. Ще стане ли ясна истината?

- Е, той министърът го каза! Истината е, че са похарчени повече пари отколкото реално е имало хора в тези хотели и друг е въпроса дали това е направено със знанието на хората в управлението на държавата от тогавашното правителство на Кирил Петков или и те са били излъгани. Фактът е на лице - парите са откраднати! Остава единствено да разберем дали са откраднати по схема, организирана от хотелиери или по схема, организирана от правителството на Кирил Петков и неговите функционери, и министри.

- ДПС поиска свикване на Велико народно събрание и преучредяване на държавата. Дойде ли време за промяна в Конституцията?

- Не! Не е нужно да има промяна в Конституцията, нужно е да има промяна в политическия елит. В момента българският политически елит представлява утайка, маскирана като елит. И десет хиляди промени в Конституцията да направим, и пет нови конституции да приемем, ако  същите тези хора, които в момента предават българския национален интерес, съгласуват българските назначения на шефове на службите с други държави и продължат да ни управляват, няма да има абсолютно никакъв смисъл. А, че трябва да има преосноваване на държавата, ние го говорим от години. Това, което в момента ни се представя за българска държава, всъщност е една колония, която е вредна за българския национален интерес и за българския народ.

- Последното Велико народно събрание, което прие сегашната конституция, бе предшествано от Кръгла маса. Трябва ли днес отново политиците от всички партии да седнат на една маса и в диалог да начертаят приоритетите на България?

- Вие как си представяте да седнем на една маса с хора, които след това ще отидат и ще кажат същото това нещо на чуждите посолства. Тези хора са национални предатели, държавни изменници. Още веднъж ще го кажа: те трябва да лежат в затворите, а не да бъдат на каквито и да е било преговорни процеси. Те загубиха моралното право да представляват, когото и да е било другиго, освен чуждото посолство - американското на първо място и другите посолства в нашата страна, които и да са те. Така, че не, няма нужда от това, има нужда от избори, на които българският народ да се произнесе: Иска ли България да бъде колония или иска да бъде независима държава?

- Записът от заседанието на ПП повдигна тежките въпроси как и на какъв принцип ПП искат да управляват. Какви са последствията за "Промяната" според вас?

- "Продължаваме промяната" стана политически труп, това е последицата и точно поради тази причина те не искат да има нови избори, защото на следващите нови избори няма да влязат в парламента. Техните собствени избиратели са отвратени и погнусени от тях.

- Ако се стигне до трети мандат, как смятате, че ще се развие политическата ситуация - коя партия има най-голяма сила за да го реализира и на какъв принцип?

- Не трябва да има абсолютно никакво реализиране на каквито и да е било мандати в това Народно събрание, защото то вече не представлява българския избирател, защото имаме тук една политическа сила като "Продължаваме промяната" и "Демократична България", която вече не представлява тези хора, които са гласували за нея само преди два месеца. Тя е делегитимирана, тя е без морално и законово основание да стои в народното събрание. Затова най-доброто решение в тази много тежка криза на националната сигурност, която имаме е България да отиде на нови избори, защото тази формация представлява заплаха за националната сигурност. Дори и да приемем, че се създаде правителство с третия мандат, това означава примерно, че тези хора  ще продължат да заседават в Народното събрание. Те не трябва да са тук, те трябва да са в затвора, повтарям го непрекъснато.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай