Коридор с Иран за стоки и газ (ОБЗОР)

Коридор с Иран за стоки и газ (ОБЗОР) | StandartNews.com

В трасето ще се включат Армения и Грузия, експерти на 4-те държави почват разговори след 14 дни

Страната ни да се включи в нов транспортен коридор от Персийския залив до Черно море, който да свързва Иран, Армения, Грузия и България, бе една от ключовите теми на разговор на премиера Бойко Борисов в Техеран. Идеята е по коридора да преминават не само стоки, но и природен газ, който по всяка вероятност ще е за планирания от правителството газов хъб "Балкан" край Варна

"Появи се едно интересно предложение за нов транспортен коридор Иран-Армения-Грузия-България", разкри премиерът след срещата си с вицепрезидента на Иран д-р Есхаг Джахангири. Двамата дадоха пресконференция, на която обявиха, че "има политическа воля да работят заедно за изгода на двата народа". "Ние и днес сме готови да участваме в този транспортен коридор", заяви Борисов. И увери, че родните пристанища във Варна и Бургас, както и инфраструктурата ни с магистралите "Марица" и "Тракия" и скоростните жп линии в Бургас-Истанбул ни правят готови за такъв транспортен коридор. Все пак подробностите ще бъдат обсъдени от експерти от Грузия, Армения и Иран, които пристигат у нас след две седмици. "Тогава ще дадем всички възможности, които България има в тези посоки, и ще подготвим как би изглеждало теоретично едно такова движение. Но аз заявих, че ние и днес можем да го поемем през нашите пристанища", разказа премиерът. Транспортният министър Ивайло Московски, който също е част от правителствената делегация в Техеран, разкри още подробности около идеята. "Инициативата за изграждане на транспортния коридор между Персийския залив и Черно море е на иранската страна, защото за тях е важно да имат и друга алтернатива, освен преминаването през Турция. Ангажирани са Армения, Азербайджан, Грузия, както и България", обясни Московски. Той увери, че изграждането на подобен коридор ще донесе добавена стойност за всички страни. Но уточни, че целта не е заобикалянето на Турция, а предоставянето на алтернатива. Транспортният министър посочи, че страната ни от сега е готова да изгради специализирани терминали на пристанищата във Варна и Бургас.

Освен общ транспортен коридор от Персийския залив до Черно море Борисов обсъди в Техеран и възможностите за по-голям стокооборот, след отмяната на по-голямата част от санкциите срещу страната. "От десетилетия нашите отношения са били почти прекъснати. Но се надявам вече всички неприятности да са зад гърба ни и да надминем стокооборотите, които сме имали в миналото", заяви той след разговорите си с Джахангири. Премиерът разкри, че е поел ангажимент да повдигне в Европейския съвет и въпроса за продължаващите ограничения на иранските финансови институции при международните им разплащания. Туризмът е друга засегната тема от нашата правителствена делегация. "В сферата на туризма знаете от древните перси до древните траки... В България би могло да се направи много в тази сфера", анонсира Борисов. Иранският вицепрезидент Есхаг Джангири заяви от своя страна, че разчита визитата на Борисов и министрите като знак за съживяване на двустранните взаимоотношения. "Имахме добри преговори. Разговаряхме за сътрудничество в сфери, в които сме си сътрудничели и преди - нефт, газ, енергийни източници, земеделие. В сферата на инвестициите имаме готовност да подпомагаме частния сектор, за да има инвестиции", разказа Джангири. Участието на България в транспортния коридор бе тема и на разговорите между премиера и президента на Иран Хасан Рухани. "Президентът им благослови тази дейност на правителството - максимално добре да работят с България", разкри след срещата Борисов. И обобщи - "Хората искат добре да работят с България. Исторически сме добре свързани, народите ни се обичат, нямаме проблеми, които да решаваме. Това е изключително изгодно и за нас, и за тях".

Внасяме синьо гориво след 3 г.

България може да внася втечнен природен газ от Иран, като използва терминала в Александруполис. 3-4 години е възможният срок това да стане реалност. Това стана ясно след среща между енергийния министър Теменужка Петкова и министъра на петрола на Иран Бижан Намдар Зангане. Сътрудничеството в енергийния сектор е ключова тема на официалното посещение на премиера Бойко Борисов и шестима министри в Техеран. "Иран смята България за свой близък партньор, който би могъл да бъде врата за иранските енергийни ресурси към европейските пазари", е признал министър Зангане на Петкова. Той е разказал, че Иран работи усилено по изграждане на терминали за износ на втечнен природен газ в Персийския залив, като си е поставил срок да развие максималния си капацитет до четири години. Един от възможните маршрути за доставка на ирански природен газ у нас е чрез бъдещия терминал в гръцкия град Александруполис, където България има заявени инвестиционни намерения. А самият газ ще достига до нашата страна по междусистемната газова връзка Гърция-България. Заради това министър Петкова е обяснила на иранския си колега плановете на правителството да участва в проекта за терминала в Александруполис. "Водим разговори с гръцките ни партньори за учредяване на съвместна компания. Очакваме до края на месец октомври да имаме яснота по техническите, финансовите и юридическите аспекти на проекта", разкри енергийният ни министър.

Изнасяме пчелен мед

Страната ни започва да изнася пчелен мед за Иран. Това договори министърът на земеделието и храните Десислава Танева на среща с иранския си колега Махмуд Ходжати. Като реклама на родния мед Танева посочи, че производството му е с най-висок дял на биопроизводство - 20%. Земеделският министър се обърна и с молба към иранския си колега за по-бързото финализиране на вече започналите процедури за износ на българско птиче месо и млечните продукти за ислямската държава.

Говорим за реактора днес

Разговорът за продажбата на оборудването от спряната АЕЦ "Белене" на Иран ще се проведе днес. На среща с председателя на Организацията по атомна енергетика енергийният министър Теменужка Петкова ще повдигне въпроса с реакторите, за които страната ни трябва да плати 1 млрд. лв. глоба след арбитражното дело в Женева. "Ще им дадем всички подробности, за да мислят по тази тема и какво бихме могли заедно да направим", анонсира вчера в Техеран и премиерът Бойко Борисов. И обясни: "има доста хляб и шансове това да се случи, но да изчакаме малко да поработят експертите. Президент, премиер са много добре запознати с тази тема и искат, ако е изгодно, да участват там". И този път Борисов уточни, че ако се стигне до продажба на реактора, то ще е заедно с Русия. "Ще се проведат срещи и с министър Новак в Русия, за да потърсим възможност да излезем от тази криза, която 2006 година са подписали нашите държавници, без да знаят какво впоследствие се случва", разкри още премиерът. На въпрос как гледа Европа на амбицията ни да продадем реакторите на Иран Борисов напомни - "поставих въпроса за плащането на глобата в Европа, но говорителят на ЕК каза, че това са си междудържавни неща, които не ги касаят. Защо тогава да се интересуваме какво мислят по темата? Ние най-коректно сме попитали - те са ни казали - "плащайте си милиарда. Това си е ваша работа". И заради това аз съм тръгнал да спасявам парите".

КФН с нов шеф до края на месеца

До края на месеца ще бъде избран новият председател на Комисията за финансов надзор (КФН). Това потвърди пред журналисти в Техеран министърът на финансите Владислав Горанов. Той повтори заявката на депутатите, че още тази седмица ще се приемат правилата за избор на нов шеф на одитния орган. Финансист номер 1 загатна от сега, че в надпреварата ще влязат и други имена, освен това на сегашния председател Стоян Мавродиев. "Всичко зависи от политическите консултации. Има гласове за различна кандидатура от неговата", отбеляза Горанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай