Консултираме Куба за преструктуриране на държавни предприятия

Консултираме Куба за преструктуриране на държавни предприятия | StandartNews.com

Куба иска български специалисти да консултират страната в процеса на преструктуриране на държавните предприятия. Това стана ясно на среща на министъра на икономиката Божидар Лукарски със заместник-председателя на Министерския съвет на Куба и министър на икономиката и планирането Марино Мурийо Хорхе в рамките на посещението на българската делегация в Хавана, съобщиха от министерство на икономиката.

Кубинският министър е запознал своя колега с концепцията за актуализиране на икономическия модел и програмата на кубинското правителство за поетапни реформи в страната. Те включват по-голяма независимост на частния сектор и преструктуриране на държавните предприятия за постигане на по-висока ефективност.

Министър Лукарски представи на кубинския си колега опита на България в процеса на преструктуриране и приватизация на държавния сектор. Според него като цяло приватизацията в страната ни е изиграла своята роля и благодарение на нея голяма част от държавните предприятия са преминали в частни ръце и се развиват добре, а неефективните дружества са закрити. Българският министър заяви готовност страната ни да помогне с експертиза процеса на преструктуриране на кубинската икономика, съобщиха още от МИЕ.

По време на посещението българската фирма „Строителна механизация" подписа меморандум за разбирателство с кубинския Институт за хидроресурси за стартиране на проект за подмяна на водопроводите на Стара Хавана чрез безизкопна технология. Договорът беше парафиран в присъствието на зам.-министъра на икономиката Любен Петров в рамките на посещението на българската делегация, начело с министър Лукарски. Според споразумението българската фирма ще изпрати свой екип от специалисти по рехабилитация на тръбопроводи по безизкопна технология и ще направи пилотен проект в Стария град на кубинската столица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай