Коментатори: Борисов се оттегля, Радев иска власт

Радев иска да управлява. Всичко което прави, го прави защото е влюбен човек

Коментатори: Борисов се оттегля, Радев иска власт | StandartNews.com

Борисов ще се оттегли от изпълнителната власт след изборите, но ще продължи да бъде фактор в политиката, без да бъде лице на управлението. Мнението изрази в предаването "Беновска пита" по Канал 3 политологът доц. Стойчо Стойчев.

Стойчев противопостави това желано оттегляне от властта на Борисов с желанието на президента Румен Радев да бъде по-голям фактор в управлението на страната. "Радев иска да управлява. Всичко което прави, го прави защото е влюбен човек. Влюбен е в жена си и иска да я впечатли. Радев ще играе на изборите индиректно чрез партия, която ще припознае или чрез инициативен комитет", обясни политологът.

"Много хора искат да управляват България. Виждаме на улицата нереализирали се през последните 10-15 г. и имат претенции. Трябва сериозно да отговорим имаме ли алтернатива на ГЕРБ. Имаме тежка, агресивна и безценностна предизборна кампания, в нея все повече играчите стават видими", коментира от своя страна политическият психолог проф. Антоанета Христова.

"Не виждам алтернатива, а цялостно руиниране на политическата система. Ние сме в ужасно трудна, хаотична ситуация, в нея няма достатъчно силни политически сили, които да легитимират демократичното като процес, не предричам добро бъдеще в близка перспектива", каза тя.

"В българската политика политиците много трудно приемат, че имат определен тайминг. Драмата от слизането от политическата сцена е огромна. Радев няма време за кога да прави партия. Какъв е вторият план на неговото действие. Можем да търсим международен интерес, можем да търсим отговор на най-различни интереси, геополитически. Когато имаме такива конспирации в главата си, политиците рискуват да бъдат намразени. Конспирацията храни фалшивите новини", категорична бе Антоанета Христова.

По думите й от началото държавният глава е заявил искането за промяна в Конституцията и създаването на президентска република.

Що се отнася до протестите Стойчо Стойчев призна, че всеки има право да протестира, но трябва да се спазват правилата на демокрацията.

"Нека всеки протестира, стига да спази регламента. Против съм проявите на самоуправство, като блокирането на кръстовища. Блокираха "Ситняково", за да се спре заобиколния трафик от „Орлов мост”. Всеки интерпретира законодателството както му изнася, така не може да се изгради нов модел на управление, да наложиш своя интерес без той да е по-добър от предишния", посочи доц. Стойчев.

"Виждаме хора, които са работили за престъпен строй. Не е възпитано да искат да участват в политиката. Пожелавам на българския народ да върне разума си. Идеята за президентска република е дивотия", изказа мнението си математикът и политически коментатор проф. Михаил Константинов.

"Ако протестите имаха разумно управление, ГЕРБ щеше да има сериозни проблеми", смята Константинов.

Участниците коментираха и предложението на ДПС за експертен кабинет. Според Христова ДПС винаги са били  много важен фактор, успявали са тактически да си отиграят картите. "ДПС с искането на експертно правителство показва, че държи картите. Много е важно да се знае, че може да не се сформира правителство след изборите", каза още тя.

Според Стойчев ДПС сега трябва да се репозиционира и отново да влезе в ролята на балансьор, тъй като се опитват да ги пакетират с ГЕРБ.

Според Константинов пък ДПС имало електорален проблем. Обикновено разчитали на 400 000-450 000 гласа, на последните избори за НС са загубили 100 000. Именно тези 100 000 трябвало сега щи връщат. "Върнали са си около 25 000 в момента", каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай