Кога ще се случи най-чаканото събитие днес

Президентът проведе разговори

Кога ще се случи най-чаканото събитие днес | StandartNews.com

Държавният глава Румен Радев ще връчи в 10 ч. първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група в 48-ото Народно събрание - на ГЕРБ-СДС.

Президентът проведе разговори за съставяне на редовен кабинет с всички парламентарно представени формации. Консултациите започнаха на 26 октомври с ГЕРБ-СДС, след това Румен Радев се срещна с "Продължаваме Промяната", ДПС, "Възраждане", "БСП за България", "Демократична България" и "Български възход".

Надявам се допълнителното време, което дадох на партиите, да е било оползотворено по най-добрия начин, заяви Радев пред журналисти в петък. Преди това, по време на консултациите с "Демократична България", той изрази надежда в рамките на конституционната процедура да не се стига до връчване на трети мандат за правителство, но ако редовен кабинет не може да бъде съставен, обяви, че ще връчи последния мандат след Нова година.

ГЕРБ ще предложи състав на правителство, заяви вчера лидерът на партията Бойко Борисов. По думите му един от вариантите е да предложат неутрален премиер, който да подпише техническо споразумение за приоритетите, върху които ще работят през следващите месеци всички парламентарно представени партии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай