КНСБ: Таван от 20% за бонусите в доходите

КНСБ: Таван от 20% за бонусите в доходите | StandartNews.com

Варна. 80 на сто от получавания месечен доход на един работник да бъде гарантиран чрез основната заплата, а останалите плаващи възнаграждения- бонуси,премии и др., да не надвишават 20%.

Това заяви във Варна президентът на КНСБ Пламен Димитров и посочи, че синдикатът подготвя 10 текста за изменения в КТ. Според друго предложение срокът за договаряне на заплатите да се случва в рамките на шест месеца. В противен случай директно да се минава към стачни действия без необходимите до сега процедури за обявяването и провеждането им.

Трудовият кодекс освен това да гарантира задължително 100-процентово изплащане на заплатите, а не както досега -60% при затруднения на предприятията и фирмите. Ако има такива затруднения, е важно да се гарантира кой носи отговорност за изплащането на възнагражденията, посочи синдикалният лидер.

При незаконно уволнение доказаното в съда обезщетението, което се дължи на работника, да не е само за шест месеца, а за целия период до възстановяването му на работа заедно с пропуснатите за това време отпуски, предвижда друг текст за промяна в КТ.

И в тази връзка да се носи така наречената регресна отговорност от всички лица, сложили пара под незаконното уволнение, които трябва да дължат пари на фирмата заради това и за платеното обезщетение на потърпевшия.

Още сега заплатите в някои сектори на индустрията могат да бъдат вдигнати до 20%. Икономиката има потенциал да генерира по –високи доходи, показва анализът на КНСБ след проучване, направено сред работещите българи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай