Кирил Добрев - Синът на полка поведе Габрово

Кирил Добрев - Синът на полка поведе Габрово | StandartNews.com

В БСП няма предрешени битки, има каузи, казва Кирил Добрев

Около Кирил Добрев никога не е равно. Един от най-пиперливите БСП политици получи поредното трудно и изненадващо направление.

Националният съвет на червените не го одобри за водач в София-област и го изпрати в Габрово. Там партията традиционно записва само по един депутат, а на последните евроизбори разликата с ГЕРБ мина 20%. "Той е като синът на полка", казват за него социалистите от София-област. Полкът обаче не успя да се пребори за него, след като го иска начело втора поредна година, но не го получи.

На изборите миналата година Добрев бе изпратен на 3-то място в София-област, за да си го "изработи". Сега му бе предложено едно напред - второто, след Корнелия Нинова, пак в областта, където е естествен лидер. Той отказа. Веднага обаче го поискаха от Габрово.

"Киро ни трябва - той не само е боец, но разбира от партийна работа и организация!", скочиха местните и настояха Добрев да е пръв. А той отговори на габровци с присъщия си плам: "Заявявам категорично, че за мен в БСП няма малки и големи организации. Няма предрешени битки. Има каузи, идеи и чувства. Последната ми среща в Габрово пролетта на тази година ми припомни именно емоцията, без която ние в БСП не можем да успеем. За мен ще бъде чест, привилегия и най-висока отговорност да работя с вас в предстоящата кампания!". "Кирчо е изпратен, за да се доказва и няма да е лесно, може и да загуби, печелейки мястото на водач" - такъв е основният коментар на "Позитано". Добрев има и партийната енергия, и характер в излишък, признават съпартийците му. И, да - биткаджия е. Но веднага допълват, че "сам се пали, но и сам се гаси".

Сигурно защото досега не се намери никой, който да поддържа и използва огъня му. "Не шефът избира мен, а аз него", отряза преди време Добрев, когато започна да атакува Сергей Станишев. Кирил Добрев влезе активно в политиката по време на премиерския мандат на Станишев и постигна много за кратко време. Бе екипен играч и подаде ръка на председателя на БСП след загубата на изборите през 2009 г. Тогава срещу соцлидера скочиха силните лобита в БСП и Добрев направи не малко за оставането му начело на партията. В последвалия лидерския сблъсък между Станишев и Първанов обаче зае страната на втория. Днес вече хвърля ръкавицата на АБВ. Отказал на Първанов да мине в редиците на АБВ. Непоследователност? Или особен вид упорита последователност? "За мен има само една отправна точка за действията ми - БСП и какъв хоризонт й дава всеки лидер - формален или неформален. Всичко останало са други занимания, които не служат на партийния интерес" - отсича Добрев. Вероятно някъде тук е отговорът.

Мнозина виждат причината за опитите за "понижаването" на сина на полка в чепатия му характер. Вечният бунтар на "Позитано" сипе огън и жупел и срещу чужди, и срещу свои. В едно заседание на червената група в парламента той не остана длъжен на Татяна Буруджиева, когато тя си позволи да вкара името на баща му в почти нецензурно изречение. "Наемниците идват и си отиват, но аз съм член на БСП и ще си бъда такъв", каза след това многозначително Добрев. И макар да е известен с понякога крайните си словесни упражнения, те по-скоро заблуждават за истинската му същност. Зад тях се крие железен организационен захват и опит в светая светих на всяка политическа организация - партийното строителство. Във всяка кампания е доказвал, че има и усещане как трябва да се позиционира БСП и че напипва обществените настроения. Той е "политическо животно", не му трябват школи и дипломи - казват най-близките му.

"Младежкият" му период, в който за година успя да покрие страната със структури на Младежкото обединение и да спретне Презареждане, въпреки всички критики, доказва точно това. Макар и с половин уста, партийното ръководство винаги е признавало, че той е сред депутатите, които знаят как да защитават и пазят интересите на региона си и на партийните кадри в него.

"Не съм като татко", казва Добрев-младши на тези, които не спират да виждат в него силуета на бившия МВР министър. И признава, че не мълчи на хората, които навремето са вдигали бариерата на Николай Добрев, а днес избиват комплексите си спрямо сина му. Никой обаче не е избягал от корена си, нито пък може да го скрие зад колоритни и пиперливи изблици, пък било то и упорит македонец. И е добре и самият Добрев, и партията му, да не забравят това. И да не пилеят потенциал. Другарите в Областния съвет в София-област му дали благословия за Габрово с думите "22 общини нямаха по-добър представител от теб в три парламента, можеш да прибавиш към тях още 4 габровски за следващото Народно събрание". Направлението Габрово наистина може и да е проектирано от някои като препъникамък пред смятания в БСП за прекалено амбициозен Кирил Добрев. Но това е по-скоро дребнав прочит. По-добро и за Добрев, и за БСП, би било другото обяснение. Партията най-сетне е решила да впрегне и канализира ресурса на "неуправляемия" Кирчо в една от областите, в която има хроничен проблем. А Добрев вероятно е узрял да мине на следващото ниво и да излезе от полка си в София област.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай