Кирил Петков с нова версия защо Асен Василев ще е министър

Само Асен Василев не направи стъпка назад

Кирил Петков с нова версия защо Асен Василев ще е министър | StandartNews.com

Въпреки призива на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов един от съпредседателите на "Продължаваме промяната" - Асен Василев - не се отказа да бъде министър в проектокабинета на Николай Денков. Според съпредседателя на ПП Кирил Петков има важно основание за това.

"Само Асен Василев не направи стъпка назад, защото първата стъпка, което това правителство трябва да направи, е бюджет с 3% дефицит. И ние нямаме друг в нашия отбор, който да е толкова квалифициран, че в ден първи да започне работа. Неговата експертност надделя над политическата му роля", посочи Петков в интервю за БНТ.

Николай Денков сам е посочил членовете на оглавявания от него проектокабинет, каза още бившият премиер.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ: Денков вдигна завесата. Има ли подкрепата на Христо Иванов?

Акад. Денков нареди своя отбор, няма квотен принцип. Единственото, което направихме, е да му дадем мандат да си подреди отбора. Самите лидери в партията си казахме, че не е нужно да бодем очите с много ярко политическо правителство и хората да видят, че си даваме сметка колко сложна е политическата обстановка", каза той.

Изтъкна, че предлагат правителство на малцинството като парламентът ще има възможност за пълен контрол, както е по конституция.

Петков коментира още, че не е вярно, че джентълменското споразумение с ГЕРБ-СДС за ротация на председателството на парламента важи само при условие, че двете формации управляват заедно.

ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ: Ще устои ли кабинетът „Денков“? Лорер хвърли ръкавица на ГЕРБ

"Ротацията беше - законодателна програма и на всеки три месеца с условието шеф на правна комисия и шеф на парламента - нищо друго. Човек трябва да си държи на думата, ако иска някой да му вярва. Тука става въпрос за доверие и ние им дадохме доверие за три месеца", каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай