Кирил Петков проговори! Какъв главен прокурор очаква

България да се освободи от задкулисните зависимости, иска бившият премиер

Кирил Петков проговори! Какъв главен прокурор очаква | StandartNews.com

В "Продължаваме промяната" се надяват да няма следващ главен прокурор. Това обяви в интервю за Нова телевизия бившият премиер и съпредседател на ПП Кирил Петков.

"Промяната в Конституцията да доведе до резултат, че няма такава длъжност в България, за да се освободи България от задкулисните зависимости и да се стигне до нормална институционална правова държава”, поиска Петков.

Ако не се опитва да излезе от реалните си конституционни правомощия Румен Радев трябва да издаде указа за отстраняването на Иван Гешев до края на седмицата, каза още Петков.

Бихме искали конституционните промени да се случат максимално бързо и се надяваме това да продължи, заедно с управлението на кабинета Денков, съвместно с ГЕРБ. ПП подкрепят идеята за премахването на фигурата на главния прокурор, но все още уточняват детайли по отношение на законовите стъпки, които да се извършат.

"Не трябва да се чувстваме щастливи от вчера, това е само една стъпка, а реформата трябва да продължи." Това е било заложено още с включването на съдебната реформа в Плана за възстановяване и устойчивост. Задвижването на този процес в съдебната система е именно в момента на включването в ПВУ, а не заявката на Мария Габриел да се смени Иван Гешев", уверен е Кирил Петков.

"Продължаваме промяната-Демократична България" ще предложат още тази седмица да се състави т.нар. комисия по имунитетите. Вчера Иван Гешев внесе искане за сваляне и на имунитета на Кирил Петков по случая с отказа му от канадско гражданство.

Всеки прокурор, който се опитва да прави политическо действие през имунитет, трябва да бъде осветен. Това смята съпредседателят на ПП и бивш премиер Кирил Петков. Той е готов да си даде имунитета доброволно, но след сформирането на специалната комисия по имунитетите в Народното събрание.

Аз съм готов да си дам имунитета преди тази комисия да излезе с решението, но тя трябва да даде пълна прозрачност, заяви Петков в студиото на Нова телевизия. "Нека в комисията да изнесем всички документи, за да се види дали прокурорите не използват случаите за политическа бухалка." Кирил Петков изказа надежда да види огледално такова политическо решение и от страна на ГЕРБ и имунитета на господин Борисов.

Пълната прозрачност той вижда в предложението им комисията да заседава открито, както и в това тя да бъде оглавена от председател, който не е в конфликт на интереси. От ПП-ДБ няма да оглавят комисията, като по тяхно предложение това ще е представител от другите парламентарни групи. Като пример Кирил Петков посочи БСП, "Възраждане" или "Има такъв народ".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай