Вторник,

Кирил Петков: Хората с майбаси не искат Асен Василев

От: Агенция Стандарт -
Кирил Петков: Хората с майбаси не искат Асен Василев
A
A
A

Министърът на икономиката Кирил Петков коментира острия тон на „Има такъв народ“ към служебния финансов министър Асен Василев. По думите му той е останал изключително разочарован да чуе критиката, отправена от Тошко Йорданов: „Звучеше като някаква жълта преса. Не знам защо това го направиха. Бях учуден и разочарован да видя, че за такъв качествен човек може така да се говори и то от трибуната на Народното събрание".

Петков допълни, че Василев е изключителен професионалист и посочи, че ако не го оценяват, то тогава не биха могли да оценят и неговите икономически стратегии. Затова не би влязъл като министър в правителство на ИТН.

Министърът обърна внимание, че сега НАП се е фокусирал към компаниите с големи обществени поръчки и много пари в сейфовете. Според него „хората с майбасите“ имат проблем с финансовия министър и не искат той да остане на поста в редовен кабинет.

„За мен той направи уникален бюджет. И на пенсионерите дадоха пари, не се взе от учителите и здравните работници, взе се от майбасите. Така че хората с майбасите  имат проблем с неговото оставане. Ако сте я купили с иновативен бизнес – браво, но ако сте били част от системата и сте усвоявали средства, и не искате да се види как тези средства отиват при вас, и стреляте към финансовия министър, това за мен е много жалко“, допълни Петков. 

Диалогът в пленарната зала по повод неговото изслушване, той определи като конструктивен.

Той заяви, че не вижда атака във въпроса от депутата на „Има такъв народ“ Любомир Каримански. Той го попита дали има бизнес връзки с Виолета Лорел (служебен зам.-министър на финансите), съпруга ѝ Дани Лорел (предприемач и бенефициент по  Фонда „Джеръми“) и Евгени Ангелов (съветник на президента Росен Плевнелиев).

„Програми като „Джеръми“ умножават парите на държавата поне по четири. А грантовете просто се изхарчват. Време е да спрем с усвояването, време е да променим икономиката или корупцията ще си продължи по същия начин. Става въпрос за добре структурирана система, така че независимо кой е министърът – да не може да се откраднат тези пари“, заяви Петков относно критиката на депутати, че липсват безвъзмездни средства за гражданите и бизнеса след COVID кризата.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички