Христо Иванов проговори за Лорер и БНБ

Той посочи и трите основни приоритета пред управлението

Христо Иванов проговори за Лорер и БНБ | StandartNews.com

Не ми е известно Даниел Лорер да е обсъждан за гуверньор на БНБ. Това заяви пред БНР съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, депутат от ПГ на "ПП-ДБ". 

"Това управление няма алтернатива. ... Емоциите след една или друга среща винаги могат да бъдат изведени пред скоби. Но това е пътят към разпада. Разпад, който е невъзможен по една проста причина, че няма алтернатива. Какво, ще отидем на още едни избори? И какво очакваме да се случи на тях? Големи предизвикателства, но и големи възможности има пред нас - реално можем да осигурим влизането на страната и в Шенген, и в еврозоната, реално трябва да стартираме прилагането на мерките за Плана за възстановяване. Това са големи възможности пред страната и тя може да се обнови и модернизира много сериозно. Пред лицето на тези императиви трябва това управление да го изградим, колкото и да е трудно. Това е наша отговорност, да не занимаваме хората с емоциите си. Да осигурим за един период стабилизация на страната. Трябва да има разбиране от всички страни, че не можем да продължаваме както досега. Да покажем на обществото, че разбираме, че с досегашните корупционни практики трябва да се разделим. Това създава допълнителна трудност в управлението". 

Това коментира още Иванов в предаването "Неделя 150". Той определи съвместно управление на ПП-ДБ с ГЕРБ-СДС като "съвместно управление по необходимост - историческа и много сериозна" и уточни, че в основата му е английският израз - "Да се съгласим, че няма да се съгласяваме":

"Много ясно да знаем кои са онези наистина важни неща за страната, по които трябва да намираме съгласие. Запазвайки разбиране, че извън тях ние ще си останем опоненти. В процеса на това управление дано да успеем да преодолеем и голямата разделителна линия, свързано с невъзможността да разрешим проблемите на корупционното овладяване на държавата след 1989 г., да започнем да решаваме и този проблем. Тогава ще настъпи може би пълна нормализация и политическите опоненти ще могат да се сближат в по-голяма степен. Това трябва да се случи, защото иначе тектоничните разделения в България ще продължат".

С плаващи мнозинства това управление няма да оцелее, подчерта Иванов. По думите му трите основни приоритета пред управлението са оздравяването на правосъдието, попълването на регулаторите с хора, които ще могат да ги превърнат в имунната система на страната и трети - службите.

"От много време сме готови с текстове. Очаквахме да стане ясен форматът, в който те ще се разглеждат. Дали ще съумеем да се съгласим как ще изглежда конституционната комисия, за да можем в рамките на този процес да ги анонсираме. Надявам се другата седмица да бъде пусната в действие конституционната комисия в Народното събрание и тогава ние ще анонсираме нашите идеи", заяви той във връзка с проекта за конституционни промени на ПП-ДБ.

Христо Иванов подчерта категорично, че не се готви промяна в позицията на България по отношение на Република Северна Македония с допълнителни отстъпки, за да започнат по-бързи преговори за членство в ЕС.

"Преговорната рамка не може да бъде предоговаряна, тя е свършен факт на европейско ниво. Не става дума за двустранни отношения между България и РСМ. ... Трябва да намерим начин да защитим интересите си, да приложим инструментите, които ни бяха дадени с Преговорната рамка, но и да поправим отношението между двата народа, защото позволихме политиците от двете страни да инжектират омраза".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай