Хората на Стефан Янев искат бойкот на Нидерландия заради Шенген

Единството на ЕС е поставено на карта, двойните стандарти са недопустими

Хората на Стефан Янев искат бойкот на Нидерландия заради Шенген | StandartNews.com

„Български възход“ вчера внесохме проект на решение, с което ще поискаме Народното събрание да задължи българския министър-председател и министрите в рамките на Съвета на Европейския съюз (ЕС) да гласуват против всички предложения и инициативи на Кралство Нидерландия като реципрочна мярка спрямо необоснованите решения на правителството на Нидерландия за блокиране членството на България в Шенген и политиката, прилагана към нашата страна и сънародниците ни. Това заяви в декларация от името на парламентарната група на „Български възход“ Надежда Самарджиева.

Единството на ЕС е поставено на карта, коментира тя. И добави, че двойните стандарти са недопустими. 

В сложната геополитическа ситуация днес това решение е успех за всички онези, които искат по-слаб, по-разединен и по-колеблив Европейски съюз, отбеляза Самарджиева.

Тя припомни, че с голямо мнозинство парламентът е подкрепил декларацията относно присъединяването ни към Шенген. Самарджиева посочи също, че от няколко години европейските институции потвърждават, че България е изпълнила критериите.

Ако нидерландското правителство е право, защо всички европейски институции ни подкрепят, запита Самарджиева. Тя подчерта, че когато има твърдения, че българската граница може да се премине срещу сумата от 50 евро, то това следва да бъде доказано.

„Докато българските гранични полицаи пазят с живота си границите на България и на Европейския съюз, хиляди мигранти доста свободно преминават средиземноморските шенгенски граници на съюза и съставляват основната маса от незаконна миграция в Европа“, смята Самарджиева.

Тя обърна внимание, че зад „унизителното решение“ на Нидерландия стоят и български политически грешки. Депутатът отбеляза беззъбата и угодническа позиция на наши политици. Самарджиева запита къде е българското лоби в Европейския парламент и в парламентите на държавите членки. Според нея българският народ не следва да носи колективна отговорност по въпроса с Шенген, а политиците следва да проявят единство в създалата се ситуация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай