Хасан Адемов: Живеем в две паралелни реалности

Защо когато започна енергийната криза, цената на тока нарасна 10 пъти, както и цената на газта, пита той

Хасан Адемов: Живеем в две паралелни реалности | StandartNews.com

Живеем в две паралелни реалности, едната е на телевизора, по който говорят политиците. А другата на хладилника и на джоба ни. Това заяви експертът по социална политика д-р Хасан Адемов на предизборна среща на ДПС в Шумен.

Досегашните управляващи говорят, че инфлацията била привнесена отвън. Но това не е вярно, защото според Евростат поскъпването в Европа е 8%, а НСИ обявява официално - 17,3 %. Неофициалната инфлация обаче е над 40 %. Това си е чист български феномен, категоричен е Адемов.

И попита: Защо когато започна енергийната криза, цената на тока нарасна 10 пъти, както и цената на газта?

Когато възникна енергийната криза, бизнесът не получи компенсации, за да не прехвърли увеличените цени на стоките от първа необходимост. Антикризисните мерки не бяха таргетирани по групи и се раздаваха пари на калпак. Не се вслушаха в предложенията на ДПС и затова мерките нямаха ефект, добави Адемов.

Той припомни, че в края на миналата година председателят на ДПС Мустафа Карадайъ предложи за всички български пенсионери, които са пострадали от Ковид кризата по 120 лв за месеците октомври, ноември и декември и то без да се обременява бюджета.

Предложихме и в началото на следващата година тези 120 лв да продължат да се дават за уязвимите групи, за пенсиите под линията на бедността от 413 лв. Искахме тези пари да минават през подпомагането, за да е ясно, че това е допълнителна добавка, обясни един от най-добрите специалисти по социална политика.

Лъжа е, че ДПС е било против предложението за 60 лв, които влязоха към пенсиите. Нещо повече - точно ние настоявахме за 120 лв за най-уязвимите групи, а 60-те лв да минат през подпомагането, каза още Адемов.

Той разясни, че с приетото увеличение на пенсиите от "Продължаваме промяната" и БСП, пенсиите са нараснали с 1,19 лева на ден, което не стига дори за един хляб.ДПС настояваше за 15% увеличение на пенсиите. Предложението на председателя на Движението Мустафа Карадайъ беше 5 пъти по-високо от тази сума, каза Адемов.

Той предупреди, че има лъжливи очаквания, че от 1-ви октомври всеки един пенсионер ще получи увеличение на средствата. 136 лв. ще получат едва 1/3 от пенсионерите, заяви Адемов.

Затова ние казваме - трябва сигурност и стабилност. Сигурност за инвестициите, за работните места и за доходите. За да има всичко това обаче трябва да има стабилно управление с ясна програма за изход от кризата, добави Хасан Адемов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай