Хасан Адемов с важна новина за бюджета и доходите на българите

Управляващите държат на 3% дефицит, присъединяване към еврозоната и Шенген

Хасан Адемов с важна новина за бюджета и доходите на българите | StandartNews.com

В случай, че дефицитът в сегашната план-сметка на държавата е над 3%, в следващите бюджети ще бъде много по-трудно да се свали, защото много от заложените разходи ще станат постоянни. Това обясни в интервю за БНТ бившият социален министър и бивш председател на социалната комисия в парламента Хасан Адемов от ДПС.

"Управляващите държат на 3% дефицит, присъединяване към еврозоната и Шенген. За да бъдат изпълнени те, трябва да бъдат изпълнени определени параметри. При нас проблемът е, че дефицитът, ако е повече от 3% в сегашния бюджет, в следващите бюджети много трудно ще могат да бъдат орязани разходи, които ще станат постоянни. Тенденцията за постоянно увеличаване на дефицита е стряскаща за всеки министър, затова е заложен този параметър. В същото време, ако не се изпълнят всички разходи, може и така да стане, че този дефицит да е по-малък", уточни той.

Адемов прогнозира, че горещото лято на синдикални протести ще прерасне в синдикална есен, защото наближава процедурата по приемане на Бюджет 2024. Според него не трябва да се пренебрегват социалната програма на правителството и ръстът на доходите.

"Очакванията на всички са насочени към доходите. Доходите очевидно изостанаха от ръста на инфлацията. В един откровен разговор в бюджетната комисия заедно с Министерство на финансите могат да се намерят механизми. Разходите за издръжка водят до напрежение за разходи в следващи бюджети, но тези въпроси трябва да бъдат решени така или иначе, защото българските работници и служители трябва да живеят достойно и целта е приближаване към европейските средни доходи", каза още социалният експерт на ДПС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай