Харалан Александров притеснен, тежка прогноза

Социалният антрополог коментира днешните преговори

Харалан Александров притеснен, тежка прогноза | StandartNews.com

"След преговорите е по-вероятно да произлезе ново служебно управление и нови избори. Процесът на разрушителните енергии, които бяха отприщини и които доведоха до този блокаж и цикъл на упадък, вероятно искат известно време, за да бъдат възстановени. Нужно е технически повече време, за да бъде извървян този път". 

Това коментира пред БНР социалният антрополог Харалан Александров.

Според него ще се промени съотношението в полза на "Възраждане" спрямо "Продължаваме промяната": 

"Това много ме притеснява, че все повече хора възприемат "Възраждане" като носител на нормалността, докато ПП - като носител на патология".

За днешните преговори между ГЕРБ и ДПС Александров отбеляза, че се забелязва, че преговорите се водят от политици. Според него е възможно да има сделка. Освен договорянето, стои и преживяването и отговорността пред хората, които са ги излъчили в тези роли, добави той.

ВИЖ ОЩЕ: Цонев с първи думи след срещата с ГЕРБ

"Ако настроението в момента е на усещане за много дълбока криза и безизходица и с императивна потребност от някакво парламентарно управление, вероятно не е толкова немислим вариантът за 6-месечно управление с много широка подкрепа. Не виждам проблем да бъде подкрепена, включително от част от депутатите на ДБ, ПП, защо не и на "Възраждане".

ВИЖ ОЩЕ: Драма в ПП-ДБ? Христо Иванов и Лорер отвърнаха на Борисов

По думите му ситуацията е такава, че политическите фигури и лидери ще спечелят от колаборация. Изчерпа се разрушителната енергия на противопоставянето, смята социалният антрополог. 

План "А" не изглеждаше изначално, че е обречен на неуспех, коментира още той. Според него от "Демократична България" са заели разумната позиция на пасивен участник. 

ВИЖ ОЩЕ: БСП влезе при ГЕРБ, 3 приоритета от Вигенин

"Ситуацията беше трансформирана - от ситуация на тежък конфликт към педагогическа ситуация, която трябва да бъде маскирана като преговори, защото нямаме равностойни участници. Това е като да тръгнеш да играеш сложен танц с човек, който никога не е танцувал и ти трябва да го учиш в движение. Борисов беше в ролята на педагога, който едва сдържа искрените си чувства на потрес от състоянието, в което заварва своя ученик, но се опитва да следва добрата практика - да го вразумява, наставлява, поучава и същевременно да се прави, че ученикът е внятен, което е много тежко, особено ако ученикът си мрази учителя. /.../ Изглеждаше така сякаш единият танцува по правилата и се опитва да научи и другия, а другият се мята насам-натам, спъва се, тръшка се. В крайна сметка усещането е, че Борисов омете с тях залата за танци, че ги размяташе като парцал, което не е така". 

ВИЖ ОЩЕ: Атанасова с предупреждение, какво предстои

Според него част от лидерството в ГЕРБ са вярвали, че може да изберат един от двата варианта - да направят нещо като коалиция или да предложат експертно правителство. 

ПП-ДБ избраха най-разрушителния вариант - направиха си политически кабинет, който очевидно е неприемлив, изказа мнението си Харалан Александров. Според него това действие е имало за цел да взриви преговорите. Каква е причината и дали е било целенасочено - е трудно да се прецени, каза той.

И подчерта също, че ПП не е политическо явление. "Това си е стартъп, който вижда огромна бизнес възможност на територията на политиката", смята социалният антрополог и подчерта, че няма лошо, че е бизнес проект, но не трябва да се бърка бизнеса с политиката: 

"На ПП не им пука. Дошли са тук, за да направят един бизнес, да изкарат едни бързи пари. Започнаха - тяхната инвестиционна програма просто беше направена, но бизнес планът беше прекъснат, защото бяха свалено от власт. Имат да си го довършат. До 30% са го осъществими, искат си останалите 70. Затова е едно от възможните обяснения защо бутат напред хора, които са тежко дискредитирани, начело с Асен Василев".

Според него тепърва ще трябва да се минимизират щетите от това, което се е случило.

Силата на ГЕРБ е в областните градове и по-малките населени места, отбеляза Харалан Александров. Той не смята обаче, че е добра идея да се отказват от големите градове. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай