Цонев с първи думи след срещата с ГЕРБ

Кои въпроси обсъдиха

Цонев с първи думи след срещата с ГЕРБ | StandartNews.com

Йордан Цонев от ДПС с първи думи след срещата с ГЕРБ.

"Срещата с ГЕРБ-СДС мина под разбирането на двете партии за отговорността, която имаме всички пред избирателите за излизане от политическата криза. Това може да стане само със съставяне на кабинет и продължаване на работата на НС", каза той.

"Тази отговороност я споделяме всички, а отговорността на ГЕРБ е много по-голяма. Ще бъде много трудно както те, така и ние да обясним на избирателите защо ги закарваме на шести поредни избори", каза Цонев.

ВИЖ ОЩЕ: ДПС: Кабинет с втория мандат е невъзможен

Обясни, че на срещата като две експертни групи са огледали въпросите, по които могат да получат съгласие и по кои може да започнат разговори.

"Имаме пълно съгласие по геополитическата ориентациия и по финансовата политика, и по разбирането, че страната практически влиза в дългова криза, че публичните финанси са в много тежко състояние и изводът ни е, ако един редовен кабинет не положи усилия за финансова консолидация, тя ще бъде наложена отвън, тъй като страната ни ще влезе в процедура на прекомерен дефицит, и отвън ще бъдат наложени още по-тежки мерки за това", каза той.

ВИЖ ОЩЕ: Какво си казаха ГЕРБ и ДПС на преговорите? Цонев посочи решението

За това дали и как би могло да бъде съставено правителство и какъв формат трябва да има то, ще решат лидерите, каза Цонев, но не уточни кога ще бъде тази лидерска среща

ГЕРБ-СДС започна разговори на експертно ниво с другите партии в 49-ия парламент в търсене на подкрепа за излъчване на правителство с първия мандат. За днес са обявени срещи още с БСП и ИТН.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай