Какво си казаха ГЕРБ и ДПС на преговорите? Цонев посочи решението

Двете партии разговарят за евентуално съставяне на правителство на ГЕРБ

Какво си казаха ГЕРБ и ДПС на преговорите? Цонев посочи решението | StandartNews.com

След преговорите с ПП-ДБ първата политическа сила в парламента – ГЕРБ-СДС, започна разговори с останалите политически сили в Народното събрание в търсене на подкрепа за редовен кабинет.

ВИЖ ОЩЕ: ДПС: Кабинет с втория мандат е невъзможен

„Всички срещи, които инициирахме, са с цел консултации по приоритети, важни за България. Всички осъзнаваме колко е тежка отговорността в състоянието, което се намира държавата ни след пети поредни избори. С изключително трудна и геополитическа и финансова ситуация, в момента, в който отговорността е единственото нещо, което може да сплоти държавниците, за да се поеме отговорност за управление на страната“, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

„Всички парламентарни групи си даваме сметка колко трудни решения предстоят. Затова считаме, че тази отговорност трябва да е споделена, да е разпределена между всички, така че заедно да вземаме изключително трудните и непопулярни решения за България“, каза Атанасова.

Управленската програма на ГЕРБ-СДС е над 160 страници. Разписана е детайлно по всички секторни политики. Програмата е за 4-годишно управление, обясни председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС.

По думите ѝ тази програма може да служи само като платформа за бъдещо управление, но ГЕРБ са готови да обсъждат варианти, в които това управление може да е лимитирано в рамките на месеци.

Отговорността е във всички ни, но по наша преценка вашата е най-голяма, каза Йордан Цонев от ДПС. Той обясни, че движението също има управленска програма, както и че по време на последната предизборна кампания са постъпили по-различно, като са попитали избирателите си кое е най-важно за тях.

Политики за спиране на прогресивното обедняване, ефективно използване на целия ресурс на ЕС за България, подобряване на здравеопазването и грижата на младите, съдебна реформа, но не на принципа "стани, за да седна", подкрепа за малките земеделци, животновъди и преработватели и развитието на регионите с приоритет малките общини - това са приоритетите, които зам.-председателят на ДПС изреди.

Цонев съобщи, че ДПС е потърсила за разговор втората политическа сила „Продължаваме промяната – Демократична България“, но тя е отказала среща. За ДПС реализация на правителство в втория мандат е невъзможна, след като ние ги потърсихме, а те не отговориха, подчерта Цонев.

Срещата между двете формации се води при закрита врата. По-късно днес хората на Бойко Борисов ще се срещнат и с БСП и "Има такъв народ".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай